DEMET SÜRÜCÜ, ZKS’DE GERÇEKLEŞEN “MİMARLIK VE YAŞAM” SÖYLEŞİ PROGRAMINA KONUK OLDU
Dr. Olcay Aydemir’in sunduğu “Mimarlık ve Yaşam” söyleşilerinin bu ayki konuğu Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Demet Sürücü’ydü. 21 Mart’ta gerçekleşen programda ahşap yapıların onarımı, restorasyonu ve barınma üzerine bir sohbet gerçekleşti.
Demet Sürücü, ahşabı tanımanın ve bilmenin öneminden bahsetti:
“Hepsi organik bir malzeme ve farklı anatomik yapıları var. Onun farklılaştırdığı kullanım alanı zenginliği var. Biz mimar olarak, mühendis olarak, ahşap inşa etmek isteyen kişiler olarak soracağımız çok önemli sorular var: Kullanım yerinde nasıl bir performans istiyorum? Kullanım yeri isteği nedir, kaç yılık bir ömür istiyorum, dış mekânda mı kullanacağım, içeride mi kullanacağım? Ahşabın estetik olmasının dışında uzun yıllar ayakta kalmasının sebebi de bizim atalarımızın ahşabı bilerek kullanmalarından. Mesela kestaneyi Doğu Karadeniz mimarisinde binalarda çok görürüz çünkü toprakla temasta.”
Sürücü, ahşaptan uzaklaşma süreci ile ilgili bilgi verdi:
“100 yıllık pencereler var mesela Zeyrek’te. En az 100 yıl. Bir de farklı tipte pencereler. Giyotinler, kanatlılar, daha büyük giyotinler, daha küçük giyotin pencereler. Orada da bir farklılık var. Bugünkü gibi standart değil. Kendi içinde bir standart var, ölçüler birbirine uyuyor ama bir şekilde de ahenk var. Pencereden de hep ürkeriz. Zaten bizde ahşaptan kopma ya da ahşaptan uzaklaşma betonarme konutlara ahşap pencerelerin yapılmasıyla olmuştur. Az evvel konuştuğumuz gibi iyi kurutulmamış kerestelerden yapıldığı için pencerelerde sorunlar başlamış ve insanlar doğal olarak betonarme binaya alışmıştır. Ama pencereler bir taraftan su alıyor. O zaman ahşaptan uzaklaşılmış, 1980’den sonra ilk toplu konutlarla ahşaptan uzaklaşma süreci hızlanmıştır.”
Kaynağı yenilenebilir tek yapı malzemesinin ahşap olduğuna dikkat çeken Sürücü, ahşabın önemini vurguladı:
“Hiç unutmamamız gereken, ahşabı diğer malzemelerden ayıran bir şey var. Ahşap, kaynağı yenilenebilir tek yapı malzemesi. Bu, altı çizilmesi gereken bir şey. Çünkü dikiyorsunuz bu fidanları ve bir süre sonra size ahşap veriyor. Dolayısıyla mesela restorasyon için doğal ormanlardan ahşap kullanmak ama endüstri için plantasyon, yani dikim yaparak yetiştirdiğimiz ağaçları kullanmak hem doğal orman varlığını korur hem de ahşabı her zaman bir mühendislik malzemesi olarak geleceğe taşır.”