ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT ETKİNLİK TAKVİMİ: 7 - 13 Mart 2022
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
SİNEMA: Kırmızı Pabuçlar ve Yedi Cüceler
Gösterim Tarihleri: 7, 8, 9, 10 Mart
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Kırmızı Pabuçlar ve Yedi Cüceler, cüceye dönüşen prenslerin hikayesini konu ediyor. Kendilerine yapılan büyü sonucu cüceye dönüşen prenslerin eski hallerine dönmenin yolunu arar. Onların yapması gereken tek şey, bir kadının kaybolan kırmızı ayakkabılarını bulmaktır. Ancak ayakkabıları bulmak sandıkları kadar kolay olmaz.
SİNEMA: İyi Bir Dinozor
Gösterim Tarihleri: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 Mart
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Arlo isimli bir apatosauras, alışılmadık bir şekilde bir insanla arkadaşlık kurar. Tehlikeli ve gizemli topraklarda yaptığı yolculuk sırasında Arlo, korkuları ile yüzleşmenin gücünü ve aslında neler yapabileceğini keşfeder. Korkularla yüzleşip onları yenmenin gücünü anlatan, neşeli, yürek ısıtan bir macera
SÖYLEŞİ: Edebiyat Ne Söyler?
Sunan: Cemal Şakar
Konuk: Prof. Dr. Kemal Sayar
11 Mart Cuma // 19.00
Edebiyat ve edebiyatın meselelerinin disiplinler arası bir yöntemle ele alındığı; her ay farklı bir alandan bir uzmanla edebiyatın muhtelif perspektiflerden masaya yatırıldığı “Edebiyat Ne Söyler?” söyleşi programı mart ayında Prof. Dr. Kemal Sayar’ı ağırlıyor. Moderatörlüğünü yazar Cemal Şakar’ın üstlendiği söyleşide bu ay, Türk edebiyatına dair derinlikli bir kavrayış çabasıyla alternatif bir edebiyat gündeminin imkânları “Sanat ve Psikanaliz” üzerinden değerlendirilecek.
NAĞMEDAR: Devran İlahileri
12 Mart Cumartesi // 15.00
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı Nağmedâr
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Saz ve Söz” dinletisini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: hânende Fatih Demir, ney Fatih Yıldız, kanun Onur Nak.
ÇOCUK TİYATROSU: Sev Dünyayı
13 Mart Pazar
Gösterim Saatleri: 13.00-15.00
Oyun, ıssız bir adada geçer. Bir Kızılderili kabilesi bu adada yaşamaktadır. Can onlara seyircilerle birlikte interaktif bir şekilde uygarlığı, tiyatroyu, okulu, öğrenmeyi anlatır. Kabilenin reisini ikna eden Can, seyircilerle gemiyi tamir ederek, adadan uygarlığa doğru yelken açarlar.
SERGİ: "Mükemmel Boşluk" Hakan Şarkdemir Resim Sergisi
Sergi Süresi: 9 Mart-15 Nisan 2022
Yer: Zeytinburnu Kültür Sanat
Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
Küratör: Mehmet Lütfi Şen
Şair ve ressam olan Hakan Şarkdemir, güncel sanatın yaygın dili olan yapı-söküm ve alımlama estetiğiyle, bireysel bir arayışın özgün dilini kurguladığı eserleriyle, 9 Mart-15 Nisan 2022 tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Kalabalığın Boşluğu
Efesli filozof hemşehrimiz Herakleitos 2500 yıl önce “Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz” demişti. Şimdi aramızda olsaydı “Metaverse’deki bir nehirde bir defa yıkanılmaz” derdi sanıyorum. Evet, her şey sürekli değişiyor; zaman, mekân ve dolayısıyla insan. Değişen insanın yaptığı sanat da değişiyor elbette. Marcel Duchamp’ın çizgi film karakteri adıyla imzaladığı “Pisuvar” çalışmasından sonra Mona Lisa’nın reprodüksiyonuna bıyık ve sakal çizerek öncüsü olduğu “kavramsal sanat” etkilerini bugün de yoğun olarak gördüğümüz dev bir değişimdi. Bu başkaldırı sanat alanında yeni bir paradigmanın oluşmasına alan açtı. Duchamp’ın sanata müdahaleleri ve ready-made’leri, alışılagelmiş sanatın yarattığı göze hitap eden yerleşik estetik algısına zihinlerde tekrar tartışmaya açmak adına esaslı bir saldırıydı. Onun yıkmak istediği hayatın her yerinde var olan iktidarın kendini yeniden üreten formlarıydı. Böylece sanat eserinin yerini, sanat eserinin fikri aldı ve değişim yuvarlanan kartopu gibi büyüdükçe hızlandı.
Sizlere sunduğumuz “Mükemmel Boşluk” projesinin ressamı Hakan Şarkdemir’in resimlerine üst paragrafta altını çizdiğimiz ürpertici değişimin içinden bakmalıyız diye düşünüyorum. Tercih ettiği renk, form ve figürleriyle kendine özgü bir kimlik oluşturan Şarkdemir, güncel sanatın yaygın dili yapı-söküm ve alımlama estetiğiyle bireysel bir arayışın özgün dilini kurguluyor. Eserleri izleyiciye mevcut sanatsal kural ve beğenilerin dışında, resme her baktığında yeni bir anlam ve düşünce üretmeye sevk ediyor. Çalışmalarının temelini genelde gündelik objeleri deforme etme, onu gündelik işlevinden çıkarıp başkalaştırma ve kavramsal düzlemde alışılmadık bir forma taşıma çabasının oluşturduğunu düşünüyorum.
Şair ve ressam olarak Hakan Şarkdemir, sanatımızda dikkat çekici bir özelliği devralıyor aslında. Tevfik Fikret’ten Bedri Rahmi’ye, Metin Eloğlu’dan İlhan Berk’e hatta Ekrem Kahraman’a şair-ressamlar silsilesinin bir taşıyıcısı ve günümüzdeki önemli temsilcisi olarak, Türk sanat tarihinde çokça görmediğimiz bir halkaya eklemleniyor. Birkaç yıl önce Ankara’daki atölyesinde resimlerini görüp resim üzerine konuşmuştuk Şarkdemir’le. O zaman ilk fırsatta bir kişisel sergi açmayı düşünmüştüm fakat araya koca bir pandemi dönemi girdi. O gün dilediğim bu özel sergiyi şimdi sizlere sunmanın mutluğunu yaşıyorum.
Ülkemizde pek fazla örneği olmayan bu özel sergi vesilesiyle “Mükemmel Boşluk” projesinde ayrı şehirlerde aynı gayretle çalıştığımız sevgili Hakan Şarkdemir’e, yetkin kritik yazısı için yönetmen Faysal Soysal’a, serginin siz değerli ziyaretçilere ulaşmasının tüm imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy’a ve değerli emekleriyle yol aldığım tüm dostlarıma teşekkür ederim.
Mehmet Lütfi Şen