CUMHURİYET'İN MANZARASI'NDA PROF. DR. YUSUF ÖZKIR İLE BASININ 100 YILI KONUŞULDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta bu sezon birbirinden kıymetli konuklarla Cumhuriyetimizin 100 yılının konuşulduğu Cumhuriyet’in Manzarası programının Şubat ayı konuğu Prof. Dr. Yusuf Özkır oldu. Asım Öz’ün sunduğu program 21 Şubat akşamı saat 19.30’da başladı.
DEMOKRAT PARTİ BASINI RAHATLATACAK ÇOK CİDDİ ŞEYLER YAPIYOR
Asım Öz’ün moderatörlüğünü üstlendiği programda, Cumhuriyetimizin 100 yıllık serüveninde basının gelişimi, üstlendiği rol ve kırılma noktaları konuşuldu. Adım adım basın tarihimizin farklı dönemlerinin ele alındığı programda Prof. Dr. Yusuf Özkır, “Türkiye’nin siyasal yapısının ne kadar, zaman zaman hani daha liberal ve özgürlükçü açılımlar ortaya çıkıyor. Demokrat Parti’nin iktidara gelişi 1950’de aslında böyle bir dönem. Yani ne diyelim, demokrasinin önünün açıldığı bir dönem ve Demokrat Parti orada, basını rahatlatacak çok ciddi şeyler yapıyor, düzenlemeler yaptığını görüyoruz. Yani basın hürdür, denetlenemez, gazete çıkartmak sadece savcılığa bir tamim vermekle olabilir. Yani sadece bildiriyorsunuz ve gazete çıkartabiliyorsunuz. Yine radyo yayınları ile ilgili özgürlükçü adımlar atılıyor. Siyasi partilerin gazetelerle ilişkisi, devlet kamu yayıncılığı ilişkisi konusunda liberalleşme oluyor. Ama burada da mesela Demokrat Parti’nin son yıllarına doğru birtakım sert, ne diyelim tedbirli, tedbir eksenli adımlar attığını görüyoruz. Biraz bunlar, bu süreçler uluslararası koşullarla da ilgili olarak devam ediyor.” sözleri ile Demokrat Parti dönemi basınıyla ilgili bilgi verdi.
YAŞADIĞIMIZ DÖNEMDE SOSYAL MEDYA BU DİKEY YAPIYI ÇOK SERT ŞEKİLDE ORTADAN KESTİ
Yusuf Özkır, gündemi kimin belirlediği sorusuna ve sosyal medyanın basın üzerindeki değiştirici gücüne şu sözlerle değindi: “Her aktörün bir gündemi vardır. Yani siyasetçi olsun, bürokrat olsun, sanatçı olsun, asker olsun yani herkesin bir gündemi vardır. Buna medya patronları da dahil. Medya patronlarının da takip ettiği işler var ya da medya patronları lehine iş takibi yapanlar var. Hepsinin kendine göre bir gündemi var ve herkes bu gündemin öne çıkması için çaba sarf ediyor. Bu tabi, geleneksel medya organları açısından baktığımızda kolay bir süreçti çünkü dikey bir yapı vardı orada ve bilgi kontrol edilebiliyordu. Vatandaş işin içine çok giremiyordu. Fakat yaşadığımız dönemde sosyal medya bu dikey yapıyı çok sert bir şekilde ortadan kesti. Çünkü sosyal medyada o hiyerarşik yapı ortadan kalktı. Artık ben, sen, herkes kendi düşüncesini, işte o yurttaş gazeteciliği dediğimiz çerçevede, sosyal medyada paylaşabiliyor.”
Yusuf Özkır, daha sonra izleyicilerden gelen soruları cevapladı. Söyleşi, saat 21.00’de son buldu.