MİMARLIK VE YAŞAM SÖYLEŞİLERİ'NİN OCAK AYINDAKİ KONUĞU PROF. DR. SUPHİ SAATÇİ OLDU
Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta devam ediyor. 9 Ocak Perşembe akşamı saat 19.30’da gerçekleşen söyleşinin konuğu Prof. Dr. Suphi Saatçi oldu. Söyleşide Türk Mimarisi ve Mimar Sinan üzerine konuşuldu.
Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin konuk olduğu Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri’nde bu ay “Mimar Sinan’ın İstanbul’u” başlıklı söyleşi gerçekleşti. Prof. Dr. Suphi Saatçi Mimar Sinan’ın serüveni ve Türk mimarisinin karakteristik özellikleri hakkında bilgi verdi.
“Mimar Sinan’ın cami tasarımları, aşılamayacak rafine planlar.”
Prof. Dr. Suphi Saatçi, Türk mimarisinde camilerin ve Türk evlerinin önemine işaret etti:
“Türk mimarlık tarihinde cami mimarisinin rakibi yok. Ben buna çok önem veriyorum. Mimar Sinan’ın cami tasarımları, aşılamayacak rafine planlar. Türk mimarlığının ikinci başarılı olduğu konu da Türk evidir bence. Bugün Anadolu’da, Balkanlar’da, Orta Doğu’da Türk evinin çok özgün halleri vardır. En güzel tarafı, bunların hiçbiri aynı plan değil. Bu mimarsız mimariyi halkımız nasıl yapmış, insan hayran kalıyor.”
“Süleymaniye, kurumlaşmış bir sosyal düşünce!”
Prof. Dr. Suphi Saatçi, Türk mimarlık tarihinde önemli bir yeri olan Süleymaniye’nin üzerinde özellikle durdu:
“Süleymaniye, bir cami olmaktan çok kurumlaşmış bir sosyal düşünce. Bütün tarihi özümseyen bir imge. Roma’da San Pietro, Paris’te Notre-Dame ve Londra’da St Paul Katedrali gibi Süleymaniye Külliyesi de kent imgesiyle bütünleşmiş. İmparatorluğun en simgesel yapısı, peyzaj içindeki konumu ile kentin en etkili silüetinin ögesi.”