ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT ETKİNLİK TAKVİMİ: 14 - 20 Mart 2022
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
SİNEMA: İyi Bir Dinozor
Gösterim Tarihleri: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 Mart
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Arlo isimli bir apatosauras, alışılmadık bir şekilde bir insanla arkadaşlık kurar. Tehlikeli ve gizemli topraklarda yaptığı yolculuk sırasında Arlo, korkuları ile yüzleşmenin gücünü ve aslında neler yapabileceğini keşfeder. Korkularla yüzleşip onları yenmenin gücünü anlatan, neşeli, yürek ısıtan bir macera.
KONSER: İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu
15 Mart Salı // 20.00
Zeytinburnu Kültür Sanat, yeni sezonda Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Müzik Topluluklarını halkımızla buluşturuyor. İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, 15 Mart Salı günü saat 20.00'de özel bir seçki ile oluşturulmuş repertuvarıyla müzikseverlerle buluşuyor.
SÖYLEŞİ: Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları
Sunan: Zeynep Türkoğlu
Konuk: Ali Emre Özyıldırım
16 Mart Çarşamba // 19.00
Zeytinburnu Kitapçısında Zeynep Türkoğlu, her ay birbirinden kıymetli konukları ağırlamaya devam ediyor. “Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları”nın mart ayı konuğu yazar Ali Emre Özyıldırım. Türkoğlu, “Cahit Sıtkı Tarancı’dan Feridun Fazıl Tülbentçi’ye Mektuplar” kitabı çerçevesinde bir sohbet gerçekleştirecek..
ÖZEL ETKİNLİK: “18 Mart Çanakkale Zaferi”Anma Programı
Konuşmacılar: Prof. Dr. Tufan Gündüz-Pelin Çift
17 Mart Perşembe // 19.00
Çanakkale Savaşı sadece askeri bir harekât ya da muharebe değildir. Boğazlar; konumu ve tarihi önemi itibarıyla, İstanbul; Karadeniz kapısı olması münasebetiyle, Çanakkale de Ege Denizi kapısı olarak, geçmişte taşıdıkları ve çağımızda da taşımakta olduklarıyla stratejik öneme sahip. Bu bakımdan savaşın sonlandığı 18 Mart tarihi Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü olarak anılır. Zeytinburnu Kültür Sanat’ta düzenlenecek anma etkinliğinde Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Pelin Çift, Çanakkale Zaferi çerçevesinde I. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti ve Milli Mücadele yıllarını konuşacaklarr.
SİNEMA: Karlar Kralı Norm
Gösterim Tarihleri: 18, 20, 21, 22, 23, 24 Mart -19 Mart 13.30
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Kuzey Kutbu’nda yaşayan kutup ayısı Norm, Greene adında zengin bir adam gelip de kutup evleri projesini açıklayana kadar huzurlu bir yaşam sürmektedir. Yaşadığı alanı yok edecek olan bu projeyi durdurmak için arkadaşları ile birlikte New York’a giderek Greene’nin şirketinin maskotu olur ve projeyi baltalamak için elinden geleni yapmaya başlar.
SÖYLEŞİ: Kültür Tarihi Söyleşileri
Sunan: Prof. Dr. Haşim Şahin
Konuk: Dr. Siren Çelik
18 Mart Cuma // 19.00
“Kültür Tarihi Söyleşileri”nde, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Göktürkler’den Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte kültür tarihimizin temel dönüm noktaları, başlıca edebi ve kültürel eserler, din ve düşünce, sanat yapıları, abideler, zihniyet değişimi, beslenme kültürü konuları konuşulacak. Prof. Dr. Haşim Şahin’in mart ayındaki konuğu Dr. Siren Çelik, 1200-1453 yılları arasında gündelik hayatı anlatacak.
ÇOCUK TİYATROSU: Çanakkale Destanı
19 Mart Cumartesi
Gösterim Saatleri: 13.00-15.00
Çanakkale gezisi sırasında burada kahramanca mücadele veren askerlerin günlüğünü bulan Elif, günlüğü okumasıyla birlikte canlanan Türk askerinin İngiliz ve Fransız askerleri ile verdiği mücadeleyi, zorlukları çocuk düşünceleri ile bizlere anlatır. Bakalım günlükten canlanan askerlerin tatlı, sert mücadelesi nasıl sonuçlanacak.
NAĞMEDAR: Grup Ahir
19 Mart Cumartesi // 15.00
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı Nağmedâr
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Grup Ahir” dinletisini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: solist Halil Albayrak- Fikret BAyraktar, gitarHamit Sami Özcan, kaval Burak Çağatay Didin.
BELGESEL GÖSTERİMİ: “Sahibini Arayan Ud: Necati Çelik”
19 Mart Cumartesi // 19.00
Konya’da başlayan müzik macerasını elinden düşürmediği udunun peşinde tüm dünyaya taşıyan, udu ile sayısız konser, resital ve albümün yanı sıra yüzlerce de öğrenciye ders veren büyük usta Necati Çelik için düzenlenecek bir saygı gecesi.
Gecede sanatçı hakkında yönetmen Mustafa Yılmaz Kuş tarafından hazırlanan “Sahibini Arayan Ud: Necati Çelik” belgeselin ilk gösterimi yapılacaktır.
SERGİ: "Mükemmel Boşluk" Hakan Şarkdemir Resim Sergisi
Sergi Süresi: 9 Mart-15 Nisan 2022
Yer: Zeytinburnu Kültür Sanat
Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
Küratör: Mehmet Lütfi Şen
Şair ve ressam olan Hakan Şarkdemir, güncel sanatın yaygın dili olan yapı-söküm ve alımlama estetiğiyle, bireysel bir arayışın özgün dilini kurguladığı eserleriyle, 9 Mart-15 Nisan 2022 tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Kalabalığın Boşluğu
Efesli filozof hemşehrimiz Herakleitos 2500 yıl önce “Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz” demişti. Şimdi aramızda olsaydı “Metaverse’deki bir nehirde bir defa yıkanılmaz” derdi sanıyorum. Evet, her şey sürekli değişiyor; zaman, mekân ve dolayısıyla insan. Değişen insanın yaptığı sanat da değişiyor elbette. Marcel Duchamp’ın çizgi film karakteri adıyla imzaladığı “Pisuvar” çalışmasından sonra Mona Lisa’nın reprodüksiyonuna bıyık ve sakal çizerek öncüsü olduğu “kavramsal sanat” etkilerini bugün de yoğun olarak gördüğümüz dev bir değişimdi. Bu başkaldırı sanat alanında yeni bir paradigmanın oluşmasına alan açtı. Duchamp’ın sanata müdahaleleri ve ready-made’leri, alışılagelmiş sanatın yarattığı göze hitap eden yerleşik estetik algısına zihinlerde tekrar tartışmaya açmak adına esaslı bir saldırıydı. Onun yıkmak istediği hayatın her yerinde var olan iktidarın kendini yeniden üreten formlarıydı. Böylece sanat eserinin yerini, sanat eserinin fikri aldı ve değişim yuvarlanan kartopu gibi büyüdükçe hızlandı.
Sizlere sunduğumuz “Mükemmel Boşluk” projesinin ressamı Hakan Şarkdemir’in resimlerine üst paragrafta altını çizdiğimiz ürpertici değişimin içinden bakmalıyız diye düşünüyorum. Tercih ettiği renk, form ve figürleriyle kendine özgü bir kimlik oluşturan Şarkdemir, güncel sanatın yaygın dili yapı-söküm ve alımlama estetiğiyle bireysel bir arayışın özgün dilini kurguluyor. Eserleri izleyiciye mevcut sanatsal kural ve beğenilerin dışında, resme her baktığında yeni bir anlam ve düşünce üretmeye sevk ediyor. Çalışmalarının temelini genelde gündelik objeleri deforme etme, onu gündelik işlevinden çıkarıp başkalaştırma ve kavramsal düzlemde alışılmadık bir forma taşıma çabasının oluşturduğunu düşünüyorum.
Şair ve ressam olarak Hakan Şarkdemir, sanatımızda dikkat çekici bir özelliği devralıyor aslında. Tevfik Fikret’ten Bedri Rahmi’ye, Metin Eloğlu’dan İlhan Berk’e hatta Ekrem Kahraman’a şair-ressamlar silsilesinin bir taşıyıcısı ve günümüzdeki önemli temsilcisi olarak, Türk sanat tarihinde çokça görmediğimiz bir halkaya eklemleniyor. Birkaç yıl önce Ankara’daki atölyesinde resimlerini görüp resim üzerine konuşmuştuk Şarkdemir’le. O zaman ilk fırsatta bir kişisel sergi açmayı düşünmüştüm fakat araya koca bir pandemi dönemi girdi. O gün dilediğim bu özel sergiyi şimdi sizlere sunmanın mutluğunu yaşıyorum.
Ülkemizde pek fazla örneği olmayan bu özel sergi vesilesiyle “Mükemmel Boşluk” projesinde ayrı şehirlerde aynı gayretle çalıştığımız sevgili Hakan Şarkdemir’e, yetkin kritik yazısı için yönetmen Faysal Soysal’a, serginin siz değerli ziyaretçilere ulaşmasının tüm imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy’a ve değerli emekleriyle yol aldığım tüm dostlarıma teşekkür ederim.
Mehmet Lütfi Şen