MEDENİYET BİLİNCİ SEMİNERLERİ ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT'TA DEVAM EDİYOR
Kültür ve medeniyet kavramlarının tartışıldığı ve bu kavramlara dair bilincimizin ne olduğu ve nasıl olması gerektiği sorularının konuşulduğu Medeniyet Bilinci Seminerleri Zeytinburnu Kültür Sanat’ta başladı. Prof. Dr. Özcan Hıdır yönetimindeki seminerlerde Doğu ve Batı medeniyetleri, medeniyet ve kültür kavramları, medeniyetler arası ilişkiler ve bütün bu kavramlara dair bilincimiz ele alınıyor.
Medeniyet Bilinci Seminerleri’nin ikincisi11 Ocak akşamı saat 19.30’daZeytinburnu Kültür Sanat’ta yapıldı. Bu programda Prof. Dr. Özcan Hıdır, Gelenekli Geçmiş ve Ferasetli ve Hikmetli Gelecek başlığıyla bir konuşma gerçekleştirdi.
BİZİM TOPLUMLARIMIZDA PEK ŞİMDİ YOKTUR
Prof Dr. Özcan Hıdır konuşmasında; “Batı’da aslında geçmiş yoktur, onu söyleyeyim. Yani Batı geçmişle çok ilgilenmez. Tarih olarak araştırırlar, arkeolojik olarak araştırırlar ama tarihe takılıp kalmazlar. Buna mukabil aslında Doğu toplumları da sürekli tarihle meşgul olur. Yani birinde şimdi yok. Bizim toplumlarımızda pek şimdi yoktur, onu söyleyeyim. Gelecek üzerine de çok vizyon üretmeyiz. Ama Batılılar da bakın geçmişle çok ilgilenmiyor. Yani bugünün çok üzerinde duruyor.” sözleri ile Doğu’da ve Batı’daki zaman algısına vurgu yaptı.
İSLÂM’IN SÜZGEÇLERİ VARDIR
İslâm’ın gelenekle ilişkisine de değinen Özcan Hıdır şunları söyledi: “İslâm’ın süzgeçleri vardır. Yani İslâm geçmişten gelen her şeyi kabul etmez. İslâm’ın doğası buna uygun değildir. İslâm Hz. Âdem’den bu yana gelen dinin adıdır yani bütün peygamberlerin tebliğ ettiği dinin adıdır ama tarih içerisinde o peygamberlerin tebliğ ettiği dinlere, anlayışlara giriş çıkışlar olmuştur. Yani onlara müdahaleler olmuş, onun aslına uygun olmayan durumlar olduğu için Efendimiz tebliğ ettiğinde İslâm’ı, üçlü süzgeç diyoruz biz buna, üçlü süzgeç koymuştur geçmişten gelen bilgilerle ilgili. Bu süzgeçler bizim için de önemlidir bugün. Ne demek, birinci süzgeç, biraz ince bir süzgeç, öyle diyeyim: İmha süzgeci. Ne demek? Geçmişten gelen bilgileri, kötü bilgileri diyelim, İslâm’ın ruhuna uygun olmayanları imha eden, reddeden anlamında. İkincisi, ihmal süzgeci. İhmal eden yani onları, hepsinin girmesine de izin veren süzgeç bir anlamda. Üçüncüsü de ıslah süzgeci diyelim. Islah eden yani uygun olanları alan uygun olmayanları reddeden, biraz daha orta süzgeç diyelim ona da.”
Konuşmanın devamında Prof. Dr. Özcan Hıdır, gelenek ve gelecek arasında bizim konumumuz ve diğer medeniyetlerin bu kavramlarla ilişkisini ele aldı. Program, saat 20.30’da son buldu.