veSANAT'IN MART AYI PROGRAMINDA NERGİS ABIYEVA İLE SANAT TARİHİNİN TARİHİ KONUŞULDU
Bu sezon boyunca sanata dair farklı konuların, kavramların alanlarında uzman farklı konuklarla konuşulduğu veSanat programının mart ayı konuğu Nergis Abıyeva oldu. Kazlıçeşme Sanat’ta yapılan programda “Sanat Tarihinin Tarihi” başlıklı bir söyleşi gerçekleşti.
“ETRAFINDA BİLDİĞİ, DUYDUĞU, O GÜNE KALAN KİŞİLERİ BAŞLIYOR YAZMAYA”
Samed Karagöz’ün moderatörlüğünde gerçekleşen programda Nergis Abıyeva, “Vasari’nin kitabı, sanatçıların yaşamöyküleri üzerine. Yani ne yapıyor aslında, etrafında olan ve ondan önce, hem onun zamanında hem de ondan önce yaşamış önemli sanatçıları başlayacak yazmaya. Ama hayatları ve sanatları ile beraber. Yani aslında nasıl bir tarih yazımı yapacak? Sanatçı odaklı, sanatçının hayatını merkeze alan ki aslında bugün hâlâ devam eden bir sanat tarihçiliği yani bir kişiyi odağa alıp onun, hani monografi diyebileceğimiz tarz. Ama tabi Vasari’ninki monografi olacak kadar kapsamlı değil. Ve orada bir seçki yapıyor. Etrafında bildiği, duyduğu, o güne kalan kişileri yazmaya başlıyor.” sözleri ile sanat tarihi yazımının ortaya çıkışında Giorgio Vasari ve yazdığı kitabın önemi hakkında bilgi verdi.
“SANATÇI ASLINDA BİR İŞ İNSANI”
Nergis Abıyeva, sanatın icrasında ve gelişiminde ekonomik boyutun ve dolayısıyla mesenlerin önemine şu sözlerle dikkat çekti: “15. yüzyılda sanatçının o resimleri yapmasının en önemli sebebi bir mesen olması, bir sanat hamisi olması. Baya bunlar pazarlık yapıyorlar. Bildiğimiz bütün sanatçı aslında bir iş insanı. Gidiliyor ve diyor ki ‘Bana şu boyutta bir şey yap, daha küçük olursa şu kadar para öderim.’ filan. Bunların belgeleri günümüze kadar kalmış. Yani meselenin bu boyutunu sanki, önümüze gelen resmin bir de o tarafını görmemiz gerekiyor. O eserin orada olmasının altında bir sürü sebep var aslında. Bunun en önemli koşutu birinin ona o parayı ödemeyi kabul etmesi ve bu sistemin başlaması aslında. Yani Rönesans kültüründe böyle bir sistem gelişiyor, sivil mesenlik meselesi.”
NERGİS ABIYEVA KİMDİR?
Nergis Abıyeva (1991) İstanbul’da yaşayan sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni, küratör.
İTÜ Sanat Tarihi programında doktora yapan Abıyeva, 2014 yılında “Dadaizm’in Sürrealizm Üzerindeki İzleri” adlı lisans teziyle MSGSÜ Sanat Tarihi Bölümü’nden onur derecesiyle mezun oldu, lisans eğitimi sırasında Brera Akademi’de öğrenim gördü. MSGSÜ Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans programından “Tiraje Dikmen’in Sanatı ve Hayatı” başlıklı teziyle mezun oldu. 1950’lerde Paris’e giden ressamlar bağlamında Tiraje Dikmen konulu araştırmasıyla 2017 yılında SALT Araştırma Fonu’nu kazandı.
2015-2017 yılları arasında Maçka Sanat Galerisi’nin 40. Yıl Projeleri için arşiv sorumlusu olarak çalıştı ve arşiv sergilerinin düzenlenmesine katkıda bulundu. Görünmeyene Bakmak kitabının editör yardımcılığını üstlendi. 2017-2019 yılları arasında İstanbul merkezli özel bir koleksiyonda görev aldı.
Nisan 2019-Aralık 2020 tarihleri arasında ARTER’de araştırmacı olarak çalıştı.
Abıyeva’nın makaleleri 2015 yılından itibaren Sanat Dünyamız, Varlık, PRŌTOCOLLUM, Genç Sanat Dergisi, Istanbul Art News, Birikim, Argonotlar gibi süreli yayınlarda yayımlandı.
Küratörlüğünü yaptığı sergiler arasında, Kendiliğinden/Per se (Bilsart, 2020); Olağanüstü denklikler, ince benzerlikler (Mixer, 2021) yer almaktadır.
Abıyeva, 2017 yılından itibaren AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) Türkiye üyesidir ve 2019 itibariyle modern ve çağdaş sanat üzerine seminer programları ve bağımsız dersler yürütmektedir.