ÖMER FARUK ŞERİFOĞLU VE DR. ALEV BERBEROĞLU, ELISA ZONARO’NUN FOTOĞRAFLARI ÜZERİNE KONUŞTU
Ömer Faruk Şerifoğlu ve Dr. Alev Berberoğlu, Kazlıçeşme Sanat’ta gerçekleşen “Sergi Konuşmaları” programında “Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi üzerine konuştu. 11 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen programda Elisa Zonaro’nun fotoğraflarının izi sürüldü.
“Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi fotoğraf sanatı ve İstanbul tarihi için yeni pencereler açmaya devam ediyor. Kazlıçeşme Sanat’ta bu sezon ilki gerçekleştirilen “Sergi Konuşmaları”nda küratör Ömer Faruk Şerifoğlu ve konu hakkında akademik çalışma yapan Dr. Alev Berberoğlu, Elisa Zonaro’nun hayatı ve sanatı hakkında sohbet etti.
“Elisa’dan geriye daha çok fotoğraf kalabilirdi.”
“Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisinin küratörlüğünü yapan Ömer Faruk Şerifoğlu, fotoğrafların serüveni ile ilgili bilgi verdi:
“Bildiğimiz konulardan biri de şu: Elisa Zonaro’dan kalan fotoğrafların bundan çok daha fazla sayıda olması lazım. Ama İstanbul’dan dönüşlerinde, 1910’daki yolculuk sırasında eşyaları limanda kalıyor ve epey bir kısmı zayi oluyor. Muhtemelen bunlar arasında cam negatifler de vardı.”
“Elisa Zonaro, oryantalist bir fotoğrafçı değil.”
Zonaro ailesinin İstanbul sevgisi hakkında konuşan Dr. Alev Berberoğlu, bu sevginin Elisa Zonaro’nun fotoğraflarına da yansıdığını belirtti:
“Zonaro ailesi burada köklenmişler. Buradan gitmek istemiyorlar. Çok erken yaşta vefat eden çocukları Maria İstanbul’a gömülüyor. İstanbul’dan ayrılmaları gerektiğinde Elisa çok zorlanıyor. Bir anlamda çocuğunu burada bırakıyor. Burada köklendiler ama değişen politik ortamda zorlanıyorlar. Mecbur kalarak gittiklerini Elisa’nın fotoğraflarında görüyoruz. Oryantalist sahneler yok bu fotoğraflarda. Yaşantıyı yakalıyor ve eşit bir mesafeden gözlemcilik yapıyor.”