Dünyada Yazılmış İlk Felsefi Roman "Hayy Bin Yakzan"
Yusuf Özkan Özburunun Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirdiği söyleşide İbn-i Tufeylin ilmi, dünyaya bakışı ve eseri Hayy Bin Yakzan ile hakikati nasıl ilmek ilmek işlediği konuşuldu.
Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Endülüslü bilge, filozof İbn-i Tufeyl’in 14.yy.dan itibaren belli başlı bütün dünya dillerine tercüme edilerek, gerek felsefi içeriği gerekse edebiyat alanında getirdiği anlatı, hüviyetiyle avrupalıları büyüleyen romanı “Hayy Bin Yakzan” ele alındı.
Dünyada yazılmış ilk felsefi roman olduğunu, ve ütopyaların bu eserden esinlenerek ortaya çıktığını dile getiren Özburun. Hayy Bin Yakzan’ın öncelikle bir fikir kitabı olduğunu vurguladı.
Roman’ın İslam kültürüne ait bir şey olmadığını söyleyen Özburun. “Roman batının kendi özel alanını, mahremiyetini deşifre etmiş halidir. Diyor Cemil Meriç” dedi.
Bu Eser Bir Kur’an Sembolizmidir.
Yusuf Özkan Özburun, “Hayy Bin Yakzan eserinde İbn-i Tufeyl’in Kur-anı nasıl ince ince işlediğini göreceksiniz, Hayy’ın suya bırakılışı, Musa (as)’nın annesinin, Musa’yı(as) Firavundan korumak için suya bırakılmasını sembolize eder. Bunun gibi içerisinde pek çok örnek vardır, bu eser için bir Kur-an sembolizmidir diyebiliriz” diyerek, Hayy Bin Yakzan Romanının bir Kur’an sembolizmi olduğunu dile getirdi.
Bana Merak Ettiğini Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim.
İlim taleb eden insanın, şiddetli bir merak, ve Şiddetli bir hayret duygusuna sahip olması gerektiğini vurgularken, merak ettiğimiz şeylerin çok sıradan ve magazinel olduğunu söyledi. Özburun, “İnsan merak ettiği şeylerden ibarettir. Bana merak ettiğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.” Dedi.