Modernlerin Maneviyat Arayışları
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi; Modernliğin geri kalmışlığın karşıtı olarak algılandığı günümüz dünyasında, ezber bozan bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Gazeteci şair Bejan Matur’un moderatörlüğü, konuk Yalçın Ar ı’nın anlatımı ile tam 90 dakika süren söyleşi her dakikası ile büyük ilgi topladı.İnsanların dine yaklaşımını ; 16.yy’a kadar olan süre, 16 – 17 yy arası, 19. yy ve sonrası olarak sınıflandıran Yalçın Arı oldukça önemli noktalara dikkat çekti.
MODERNLER TANRIYI YERYÜZÜNE İNDİRİR
Modern yaklaşımda her şeyin somut olması gerektiği ve buna bağlı olarak dokunmanın esas olarak algılandığı gerçeğini paylaşan Arı, Hıristiyan inancında Hz İsa için Tanrının oğlu denilmesini Tanrının Dünyaya indirilmesinin bir şekli olarak yorumladı. Arı, Kadetrallerin bu kadar devasa inşa edilmesini Tanrılaştırma yaklaşımı olarak nitelendirirken , Bejan Matur Camiilerimiz başlığı ile konuyu sürdürdü. Osmanlı Mimarisinin mütavazılık çerçevesinde inşa edildiğine dikkat çeken Matur, tevazu ile şirke düşmenin engellendiğini savundu.
İSLAMİYET DÜNYEVİLİK TAŞIYOR
Dünyevileşmeyen maneviyata insanlar kitleler halinde sahip çıkmıyor diyen Arı,Hristiyanlık ve diğer inanç başlıklarının ötesinde İslamiyetin dünyevilik barındırdığı için geniş kitlelere ulaştığını söyledi.
Katılımcıların soru ve görüşlerini paylaştığı son bölümde ağırlığı “zındıklık” “modern müslüman” dünyevileşme başlıkları aldı.