Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen “Her Ay Bir Alim Bir Eser” adlı programda konuşan Sosyolog Yusuf Özkan Özburun, “Yanlış anladığımız kaderciliğin yolunda giden bir toplumuz” dedi.
Kaderin geçmişte olduğu kadar günümüzde de en merak edilen konulardan birisi olduğunu ifade eden Özburun, Bediüzzaman Said Nursi’nin Kader Risalesi hakkında konuştuğu programda kitabın akıllarda beliren birçok soruya cevap verdiğini vurguladı.
Özburun konuşmasında, bireyin araştırmacı ve sorgulayıcı yönünün günümüzde daha fazla arttığını ifade ederek kader ile ilgili yanlış düşüncelerin bireysel olarak da yapılacak araştırmalarla ortadan kalkacağına işaret etti. Özburun konuşmasında;
“Kader yalnızca zihinle ifade edilemeyen aynı zamanda insanın vicdanında hissedebileceği bir kavramdır. Zihinsel çözümlemeler kaderi anlamamızda yeterli olamayıp bireyin Allah’a imanla ve onu gerçek anlamda bilmekle kader olgusuna cevap bulur. Kader her şeyin bir miktarla ile ifade edilmesidir. O miktarı anlamak kaderi anlamaya yöneliktir. Birey hayatta başarılar elde eder ama bu elde edilen başarılar bireye verilen miktar dışında dünyada bulunan birçok şeyin katkısıyla başarıya dönüşür. Kader bu anlamda kişinin böbürlendiği anda da karşısına çıkar ve ona başarılanı kendi başına yapmadığını hatırlatır.“ dedi.
Kaderin geçmişte yaşanılan olaylara bir teselli kaynağı olabileceğine işaret eden Özburun, bunun geleceğe yönelik olarak kullanılmasının ise büyük sakıncaları olduğunu söyledi. Özburun sözlerine şunları ekledi:
“Kader geçmişin tesellisi olsa da, gelecek için ‘kaderimiz yazılmış nasıl olsa’ diyerek hareket etmek bireyi yalnızca tembelliğe iter. Bu tembellik yaratıcının bireye vermiş olduğu irade olgusunu kullanmaması durumunda daha da artar ve bireyi bir anlamsızlıklar bütününe iter. Bireyin kendisine verilen iradeyi kullanması ise onu geleneksel kadercilik anlayışından uzaklaştırdığı gibi gerçeğe daha fazla yaklaşmasını sağlar.”