PEYAM-İ GARB'IN OCAK AYI PROGRAMINDA PAUL KLEE'NİN ÇAĞDAŞ SANAT ÜZERİNE KİTABI HAKKINDA KONUŞULDU
Aykut Ertuğrul’un sunumu ve Nabi Avcı’nın katılımıyla her ay bir kitaptan hareketle kültür ve sanat üzerine söyleşilen Peyam-i Garb programı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta devam ediyor. 9 Ocak akşamı saat 19.30’da başlayan yeni yılın ilk programında, söyleşinin hareket noktası Paul Klee’nin kitabı Çağdaş Sanat Üzerine oldu.
CİDDİ BİR SORGULAMAYA GİRİŞMEMİZ GEREKTİĞİNİ ARTIK ÇOK NET GÖRMEYE BAŞLADIK
Aykut Ertuğrul moderatörlüğünde başlayan söyleşinin başında Nabi Avcı, Çağdaş Sanat Üzerine kitabından hareketle bugünün sanat anlayışını, modern sanat kavramını ve sanat akımlarından hareketle yaşanan çekişmeleri değerlendirdi. Nabi Avcı, Paul Klee ve mensubu olduğu sanat akımından hareketle sanatın bugün geldiği nokta hakkında; “Paul Klee, bildiğiniz gibi Bauhaus ekolünün önde gelen isimlerinden biri. Tabi kırk beş, elli sene öncesine göre, hele hele Bauhaus’a göre, yani 1930’lara göre sanat dünyasında resme, plastik sanatlara, edebiyata bakışımızda çok köklü değişimler, dönüşümler, farklı yaklaşımlar ortaya çıktı. Benim de kişisel olarak da özellikle resme, plastik sanatlara ve plastik sanatların, başta resim olmak üzere, sanat türlerinin bugünkü dünyada, uzunca bir süreden beri, bugünkü dünya derken yani 1950’lerden itibaren, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, ortaya çıkan atmosferde nereye oturduğu konusunda ciddi kuşkularım oluşmaya başladı. Nedir o kuşkular? Yani sanat eserinin, sanatsal üretimin günümüz dünyasında veya dediğim gibi İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan dünyada hangi etkenlerin veya hangi dinamiklerin, hangi tesirlerin sonucu olarak nasıl bir veçhe kazandığını ciddi olarak düşünmeye başladım. Bu, benim kişisel bir yaklaşımım değil, bütün dünyada farklı değerlendirmeler olduğunu biliyoruz. Ama özellikle günümüzdeki, işte bunun kitap haline gelmesini, o yüzden artık bunun zamanı dememizin de bugün öyle bir noktaya geldik ki Paul Klee üzerinden değil belki ama bütün resim sanatı, plastik sanatlar ve onların arzı, insanlara sunulması, bu sunumların müzeler, galeriler, akademya vesaire ortamlarında nasıl biçimlendiği üzerine ciddi bir sorgulamaya girişmemiz gerektiğini artık çok net görmeye başladık.” sözlerini söyledi.
Söyleşinin devamında Nabi Avcı, modern sanat kavramını, modern sanatın nasıl bir kandırmacaya dönüşebildiğini, sanat akımlarına nasıl siyasi müdahalenin yapıldığını tartıştı. Söyleşi, saat 21.00’de son buldu.