Piyanist Dr. Evren Kutlay Zeytinburnu'nda Konser Verdi
Piyanist Müzikolog Dr. Evren Kutlay; Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Dersaadette Avrupa Müziği konulu bir konferans-konser verdi. I. Abdulmecidden, V. Mehmed Reşata Osmanlı Sultanlarının sanatçı kimliklerini slaytlar eşliğinde dinleyicilerine anlatan Kutlay; her padişahın döneminde müzisyenler veya kendileri tarafından bestelenmiş eserleri piyano ile icra etti.
Piyanist Müzikolog Dr. Evren Kutlay; sanatçı kişiliği ile Osmanlı Padişahları ile ilgili araştırmalarını ve akademik bilgilerini birleştirdiği “Dersaadet’te Avrupa Müziği” konusunu işlediği konseriyle dinleyicilerine hem müzik hem de bilgi dolu dakikalar yaşattı.
I.Abdulmecid döneminde Donızetti tarafından bestelenmiş ve 22 yıl boyunca resmi marş olarak çalınmış Mecidiye Marşı ile başlayan konser, yine aynı padişah döneminde bestelenmiş Osmaniye ve Sergi Marşı ile devam etti.
Sultan Abdulaziz’in padişah olduktan sonra bir çok konuda kısıtlamalar yaptığı halde, batı müziğinde 4 eser bestelediğini belirten Kutlay; “Sultan Abdulaziz Almanya Operası’na bağış yapmış ilk imparator olma özelliğini taşır. Opera izlemek için Avrupa’ya seyahat eden ilk padişahtır.” dedi. Sonrasında Padişahın kendi bestesi olan Valsa Davet eserini icra etti.
Sultan V. Murat’ın batı müziğinde en çok eser besteleyen Padişah olduğunu ve piyano çalabildiğini söyleyen Kutlay; “Tahta sadece 3 ay kalabildiği halde Batı müziğini yaşatmaya çalışmış, hapsedildiği Çırağan Sarayı’nda 477 adet eser bestelemiştir. O dönem kendisi için akıl sağlığıyla ilgili kötü yakıştırmalar yapılmış, ama eserlerine baktığımızda akıl sağlığının gayet yerinde olduğunu görüyoruz.” dedi.
II. Abdulhamit’in bir marş yarışması açtığını ve Donizetti’nin öğrencisi Necip Paşa’nnın yarışmayı kazandığı eseri ve ilk sözlü marş olan Hamidiye Marşı’nın 1909 yılına kadar milli marş olarak çalındığın söyleyen sanatçı marşı piyano ile icra etti. Ayrıca Padişahın oğlu olan Burhaneddin Efendi’nin 9 yaşındayken bestelediği Bahriye Marşı’nı da icra eden sanatçı programını Sultan Reşad’ın bestesi Reşadiye Marşı ile sona erdirdi.