MEDENİYET BİLİNCİ SEMİNERLERİ ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT'TA BAŞLADI
Kültür ve medeniyet kavramlarının tartışıldığı ve bu kavramlara dair bilincimizin ne olduğu ve nasıl olması gerektiği sorularının konuşulduğu Medeniyet Bilinci Seminerleri Zeytinburnu Kültür Sanat’ta başladı. Prof. Dr. Özcan Hıdır yönetimindeki seminerlerde Doğu ve Batı medeniyetleri, medeniyet ve kültür kavramları, medeniyetler arası ilişkiler ve bütün bu kavramlara dair bilincimiz ele alınıyor.
Medeniyet Bilinci Seminerleri’nin ilki 8 Aralık akşamı saat 19.30’daZeytinburnu Kültür Sanat’ta yapıldı. Bu ilk programda Prof. Dr. Özcan Hıdır, medeniyet bilinci kavramının ne anlama geldiği etrafında bir konuşma gerçekleştirdi.
BİLGİ, BİLİNÇ HÂLİNE DÖNÜŞMÜŞSE ANCAK FAYDALI HÂLE GELEBİLİYOR
Prof Dr. Özcan Hıdır konuşmasının başında; “Medeniyetle ilgili bilgilerimiz gayet tabi vardır ama bilincimiz var mı acaba, onu biraz irdelememiz gerekiyor. Çünkü bilinç yoksa bir şeyde bilgi çok fazla bir işe yaramıyor. Eğer bilgi, bilinç hâline dönüşmüşse ancak daha faydalı hâle gelebiliyor, daha aidiyet bilinci oluşturuyor. Ben bunları üç B ile açıklıyorum: bilgi, bilinç, beceri. Avrupa’nın aslında medeniyetinin veya eğitiminin temelini oluşturan üç şeydir bu aynı zamanda.” sözleri ile medeniyete dair bilinç kazanmanın önemine vurgu yaptı.
MEDENİYET BİLİNCİNE SAHİP OLMAK BİZİM ÜZERİMİZE ELZEM BİR ŞEY
Seminerin devamında Özcan Hıdır, “Neden medeniyet bilincine sahip olmalıyız?” sorusu hakkında şunları söyledi: “Dünyada 40 civarı medeniyet oluşmuş. 20 ile 40 arasında medeniyetten bahsedilir dünyada. Bunlardan 20 tanesi işte bu yaşadığımız vatanımızda, en azından Türkiye’nin hinterlandında diyelim. Yani sadece Türkiye olarak bakmayın ama Türkiye’nin bir de hinterlandı var. Yani etkin olduğu coğrafyalar var. En azından bir dönemler etkin olduğumuz yerler var. Hâlâ oralarla bağlarımız devam ediyor. Dil, din, kültür bağlarımız devam ediyor. 20 tanesi bu coğrafyada kurulmuş bu medeniyetlerin. Dolayısıyla medeniyet bilincine sahip olmak bizim üzerimize elzem bir şey.”
BATI VE DOĞU KAVRAMLARI BİZATİHİ BATI’NIN ÜRETTİĞİ KAVRAMLARDIR
Prof. Hıdır, Doğu ve Batı kavramları hakkında ise şu sözleri söyledi: “200 yıl önce, 300 yıl önceden geriye gittiğinizde Batı-Doğu diye bir şey yoktur. Yani Batı ve Doğu kavramları da bizatihi Batı’nın ürettiği kavramlardır. O zaman Batı dediğimiz medeniyet, Doğu’ya, Osmanlıya bakarak kendini hizalıyordu. Daha öncesine giderseniz Endülüs’e bakıyordu, Endülüs İslâm medeniyetine bakıyordu. Hatta çocuklarını oralardaki okullara göndermek için yarışan, araya torpil sokmaya çalışan Batılılar vardı İngiltere’de, şurada burada. Yani oradaki okullara gönderiyorlardı. Bugün bizim Harvard’a, şuraya buraya, Oxford’a çocukları göndermeye çalışmamız gibi bir şey bu.”