100. YIL SOHBETLERİ'NİN OCAK AYI KONUĞU YAZAR-EDİTÖR İZZEDDİN ÇALIŞLAR OLDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta bu sezon birbirinden kıymetli konuklarla Cumhuriyetimizin 100 yılının konuşulduğu 100. Yıl Sohbetleri programının üçüncü konuğu İzzeddin Çalışlar oldu. Prof. Dr. Haluk Oral’ın sunduğu program 17 Ocak akşamı saat 19.30’da başladı.
ONUN SAYESİNDE YAKIN TARİHİ DE TANIMIŞ OLDUM
Söyleşinin ilk bölümünde özellikle İzzeddin Çalışlar’ın Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere yakın tarihimizde yurdumuzu korumak için girdiğimiz savaşların hemen hepsinde Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında savaşmış dedesi İzzeddin Çalışlar ve yakın tarihimiz hakkında konuşuldu. İzzeddin Çalışlar dedesi ile tanışma hikâyesini şu sözlerle anlattı: “1951’e kadar yaşayabiliyor. Dolayısı ile ben, kendisi öldükten 13 sene sonra dünyaya geldim. Böyle anlatıyorum ama tanışma fırsatım olmadı. Nasıl tanıdım? Babaannem çok uzun yaşadığından onun aktarımlarıyla, işte halam, amcam, eniştem, babam sayesinde bir de. Ama esas tanımamı ben günlüklerini keşfetmeme bağlıyorum. Bu bütün yaşamı boyunca tutmuş olduğu günlükleri toparlayıp, derleyip, ondan sonra yayına hazırlama sürecinde aslında ben dedemi tam anlamıyla tanıdım. Aslında onun sayesinde yakın tarihi de tanımış oldum.”
“GÜCÜMÜZ KUVVETİMİZ YERİNDE, ZATEN GALİBİZ, GEREKİRSE SAVAŞIRIZ”
İzzeddin Çalışlar, henüz Lozan görüşmeleri sürerken düzenlenen İzmir İktisat Kongresi öncesinde Mustafa Kemal’in bu kritik günlerdeki yurt gezisi hakkında bilgiler verdi: “Annesinin vefatı haberini aldıktan sonra işi gücü bırakıp İzmir’e gitmiyor. Önce İzmit, Eskişehir, Balıkesir, Bursa gibi bir tarihte daha önceden planlamış olduğu bir yurt seyahati var. Aslında yurt seyahati dediğimiz şeyin iki önemi var, iki fonksiyonu var. Birincisi; Lozan’da tam artık aksamaya yüz tutmuş olan görüşmelere destek ya da gözdağı. Yani dünya basınına konuşuyor. Burada dile getirdiği kavramlar da halkın ilk defa karşılaştığı şeyler ve çok da ilgi topluyor açıkçası. Dış basına verilen mesajlar şöyle: Bizim gücümüz kuvvetimiz yerinde, zaten galibiz, gerekirse savaşırız. Ordumuz da hazır. Yurt gezisinin şeyi sadece halkta sempati uyandırmak değil bir taraftan da her yerdeki ordu birliklerinin denetlenmesi, teftişi. Gayet askerî bir teftiş ve diğer komutanların hepsi de oradalar ve tatbikatları izleme gibi bir durum var. Bunlar olurken bir başka şeyi daha saptamak mümkün yerli basına verdiği mesajlarda ise hiçbir zaman bir savaş ihtimali, yeniden bir muharebe ortamı falan sezdirmiyor. Gittiği yerde konuştuğu konular genelde işte hukuk, çalışmak, verimli bir gelecek vaadi, kadının hakları, eşitliğinin önemi, bilim, sanat, eğitim yani bu muasır medeniyetler seviyesi diye özetlediğimiz, çağdaş uygarlık düzeyi diye özetlediğimiz konunun ana hatları genellikle gündeme getirdiği şeyler.”
Program dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.
İZZEDDİN ÇALIŞLAR KİMDİR?
İzzeddin Çalışlar (d. 1964, İstanbul), Türk yazar ve iletişimcidir.
Galatasaray Lisesi ve İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Amatör tiyatro çalıştı. On yıl reklamcılık yaptıktan sonra serbest yazar olarak çalışmaya başladı. Birçok dergide, televizyon ve radyo programlarında yazarlık ve editörlük yaptı. Seyahatlerini ve fotoğraflarını sayıları üç yüzü aşan gezi yazısıyla okurlarıyla paylaştı. Senaryolar, tiyatro oyunları ve farklı konu ve türlerde altmışın üzerinde kitap yazdı. Kadir Has Üniversitesi'nde yazarlık dersleri vermektedir.