MİMARLIK VE YAŞAM SÖYLEŞİLERİ'NDE DOÇ. DR. SİBEL HATTAP'LA MOZAİKLER VE MOZAİK SANATI KONUŞULDU
Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri Zeytinburnu Kültür Sanat’ta devam ediyor. 9 Mayıs akşamı saat 19.30’da başlayan Haziran ayı söyleşisinin konuğu Doç. Dr. Sibel Hattap oldu.
“MOZAİK BENİM SEVDAM”
Mozaik sanatına ve bu sanatın önemi, sanat tarihindeki yeri ve mimari açısından önemi üzerine yapılan söyleşi saat 19.30’da başladı. Dr. Olcay Aydemir’in moderatörlüğünde başlayan programda Doç. Dr. Sibel Hattap, “Öncelikle mozaik benim sevdam. Gerçekten çok severek ve çok keyifle atölye çalışmalarını da yaptırdığım ve yani sanat dalları içinde en en hayran olduğum diyebilirim çünkü mimariyle de, mimar olarak, mimariyle de özdeşleştiği için, mimaride yer aldığı için benim için çok önemli.” sözleri ile mozaiklerin ve mozaik sanatının kendisi için önemi anlattı.
“RÖNESANS’A KADAR MOZAİK GERÇEKTEN ÇOK ÜSTÜN BİR SANAT”
Doç. Dr. Hattap, daha sonra mozaik sanatının antik dünyadaki öneminden ise şu sözlerle bahsetti: “Roma Dönemi’nde özellikle zaten duvar ve yer mozaiklerini yapan ustalar ayrı, onlar bir damgalarını da koyuyorlar, vergiden muaflar, çok önem veriliyor, gerçekten mozaik sanatçılarına bir dönem çok çok önem veriliyor. Yani Rönesans’a kadar fırçayla palet bunun yerini alana kadar mozaik gerçekten çok üstün bir sanat. Tabi aynı zamanda kullanıyorsunuz mozaiği, yani döşemenizde kullanıyorsunuz. Günümüzün halılarıyla zenginleştirilmiş salonları gibi mozaiklerle zenginleştiriyorlar. Yani ben yeri gelmişken böyle söyleyeyim; mesela Türkiye’de iki tane yamaç evleri var: biri Zeugma’da biri Efes’te. Orada lüks villalar var, o dönemin üst düzeylerinin yaşadığı villalar. Efes’te mesela bütün villaların tabanlarında mozaik var. Yine Zeugma’da, -hepsine gittim tabi, ziyaret ettim özel ilgi alanım olduğu için- onda da aynı şekilde çok zengin mozaikler var.”
DOÇ. DR. SİBEL HATTAP KİMDİR?
Ataköy Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı. Aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü’nün Rölöve-Restorasyon Yüksek Lisans programından mezun oldu. 1994 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Mimari Restorasyon Yüksek Okulu’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Yapı Fiziği ve Malzemesi Ana Bilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda ve MSGSÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nde müdürlük vazifesini sürdürmektedir.