Talha Uğurluel ile Zeytinburnu'ndan Medine'ye Hicret
Geçtiğimiz yaz 4 kişilik bir ekiple belgesel hazırlamak amacıyla Hicret yolculuğuna çıkan Tarihçi Talha Uğurluel; Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirdiği Kutsal Yolculuk Hicret söyleşisinde; Mekkeden Medineye yaptığı yolculuğu fotoğraflar eşliğinde dinleyicileri ile paylaştı.
“Bu fotoğraflarla sizi Kabe’nin avlusundan Medine’ye doğru Hicret yolculuğuna çıkarıyorum.”
Tarihçi Talha Uğurluel, konuşmasına “Burası artık Zeytinburnu değil. Bu fotoğraflarla sizi Kabe’nin avlusundan Medine’ye doğru Hicret yolculuğuna çıkarıyorum.” sözleriyle başladı.
Hz. Muhammed (sav)’in; 622 yılında beraberinde Hz.Ebubekir , yardımcısı ve kılavuzu eşliğinde Mekke’den Medine’ye doğru Hicret edişinin sebeplerini bu günün görselleri eşliğinde anlatan Uğurluel; Peygamberimizin Hacerü’l Esved’de ibadet ederken yaşadığı sıkıntılardan başlayarak, müşriklerin sahabeyle alışveriş boykotunu ve onları güneşin altında ölüme terk edişini anlattı.
Yolculuk öncesinde çöl şartlarında rahat hareket etmek amacıyla termal kıyafetlerle yola çıktıklarını, ancak birkaç gün sonra bu kıyafetlerle yolculuğa devam edemedikleri için entari giydiklerini anlatan Uğurluel; yolculuk boyunca Hicret’te olduğu gibi sadece hurma, kuru et ve deve sütü tükettiklerini ifade etti.
“Ecdadın eserlerine rastladık.”
Yolculuk sırasında çölde Osmanlı eserlerine rastladıkları söyleyen Uğurluel, “ Çölün ortasında Kanuni Sultan Süleyman’ın eserine rastladığımızda şaşkınlık yaşadık. Kilometrelerce uzunlukta su kemeri yaptırmış. İngilizler ise Araplara Osmanlı sizi sömürdü diyor. Bu mu sömürmek?” dedi.
“Korkma”
Mekke’de bulunan Sevr dağından başlayan ve Medine’de sona eren 480 km’lik yolculuk boyunca geçtikleri köylerde rastladıkları manevi yapılar, yolculuğu kolaylaştıran olaylar hakkında bilgiler veren Uğurluel; Peygamberimizin saklandığı mağaranın önündeki duygularını “Hz. Muhammed mağaradayken Hz.Ebubekir’e “Korkma ya Ebubekir. Biz iki kişi değiliz. Bizim yanımızda üçüncü var.” demiş. Mehmet Akif Ersoy’da İstiklal Marşı’mızı yazarken buradan esinlenerek yazmıştır. Oradaki “Korkma” bize aynı zamanda Hicret yolculuğunu da anlatmaktadır.” dedi.