Osmanlı`dan Günümüze Orta Doğu
Osmanlıdan Günümüze Orta Doğu adlı söyleşi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Prof. Dr. Zekeriya Kurşunun katılımıyla gerçekleşti.
Moderatörlüğünü Tufan Gündüz’ün yaptığı söyleşide konuşan Prof. Dr. Kurşun, “Avrupa ekonomik kriz içerisinde ve bu kriz yeni bir paylaşım kavgasını ortaya çıkaracak” dedi.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika yaşanan olaylara değinen Prof. Kurşun, Libya’da yaşanan olaylar sonucunda bir paylaşım kavgasının Avrupa’yı karıştıracağına dikkat çekerken ABD’nin bu paylaşıma dahil olmayacağını, ABD’nin en büyük hedefinin İran tehlikesi ve İsrail’in güvenliği konusu olduğunu söyledi. Kurşun şunları kaydetti:
“İsrail, Mısır’da patlak veren olaylarda 1978 yılında imzalanan ve kendilerinin bölgedeki en büyük güvenliği olan bu Camp David anlaşmanın sekteye uğramasından korktular. Mısır muhalefettinden gelen ‘uluslararası anlaşmaları tanıyoruz’ mesajı onları tam teselli etmedi ve kendilerini tehlike altında hissettiler. Mısır muhalefetine gelebilecek en büyük destek Kaddafi’den idi. Bunu da son olaylarla bertaraf ettiler. Bu kararı da İsrail ve batılı devletler verdiler. Artık Kaddafi’nin iktidarda kalma durumu söz konusu değildir.”
“ABD Türkiye’nin Bölgedeki Popülaritesinden İstifade Etmek İstiyor”
ABD’nin İran’a karşı ılımlı Sünni rejimleri desteklediğini vurgulayan Kurşun, ABD’nin Türkiye’nin bölgede yakaladığı popülariteyi kullanarak diğer ülkelere örnek model olarak sunduğunu ifade etti.
ABD’nin ortaya çıkan belgelerde de olduğu gibi bölgede çeşitli planları olduğunu belirten Prof. Kurşun şunları söyledi:
“Amerika’nın planlarına uymayan olaylar oldu. Bu olaylardan biri Bahreyn’de ortaya çıkan olaylardı. Bu olaylar İran’ın elini güçlendirirken ABD’nin İran’a karşı ambargo programını zor duruma soktu. ABD’nin karşılaştığı ikinci olay ise Libya’ya karşı gerçekleştirilen Fransız harekatıydı ve bu harekat da beklenmedik olaylardan birisiydi.”
Prof. Kurşun, Osmanlı’da Arap halkıyla Türkler arasında ortak bir bilicin olduğunu ama 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra bu ılımlı ilişkilerin dış unsurlar tarafından değiştirildiğini söyledi. Kurşun sözlerini şöyle sonlandırdı: “Osmanlının bölgedeki etkisi batılıları rahatsız etti ve Orta Doğu’da bir Arap milliyetçiliği oluşturdular. Ama batılı devletler tarafından yapılan tüm bu girişimler bugün yerini tekrar ortak değerlerde buluşma ve birbirimizi tekrar anlama sürecine bıraktı.”