CUMHURİYET'İN MANZARASI'NDA HÜSEYİN ETİL İLE KÜLTÜRÜMÜZÜN 100 YILI KONUŞULDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta bu sezon birbirinden kıymetli konuklarla Cumhuriyetimizin 100 yılının konuşulduğu Cumhuriyet’in Manzarası programının bu sezon son konuğu Hüseyin Etil oldu. Asım Öz’ün sunduğu program 20 Mayıs akşamı saat 19.30’da başladı.
KÜLTÜR MESELESİNİN ÇOK DAHA FAZLA ÖNE ÇIKTIĞI İKİ DÖNEM: İLK ON YIL VE SON ON YIL
Asım Öz’ün moderatörlüğünü üstlendiği programda, Cumhuriyetimizin 100 yıllık serüveninde kültür politikaları, devraldığımız miras ve bugüne kadar kültürümüzün kırılma noktaları konuşuldu. Adım adım kültür geçmişimizin farklı dönemlerinin ele alındığı programda Hüseyin Etil, “Kültür meselesi, Cumhuriyet Dönemi boyunca çok merkezde olan bir konu. Bu tartışmanın aslında yoğunlaştığı dönemler var. Bu yoğunlaştığı aslında bu yüz yıllık periyot içerisinde yoğunlaştığı, çok daha fazla öne çıktığı iki dönem aslında ilk on yıl ve son on yıl bence. İki dönem karşılaştırılabilir de dönemler olduğunu düşünmek gerekiyor. Tabi bunun farklı evrelerini, aşamalarını konuşacağız. Tabi bu kültür meselesini biz, neden çok tartışıyoruz, neden çok ele alıyoruz? Bu biraz, devrim kavramıyla da yakından ilişkili bir şey. Bizim gibi toplumlarda devrim kavramı, devrim meselesi biraz ön planda. Çünkü bir devrim geçirmiş bir topluluk. Kültür ve devrim kavramlarının iç içe geçtiği bir hikâyeden biz geldik bana kalırsa. Şimdi bu kültür ve devrim ilişkisi kapsamında şunu söylemek lazım, tabi her devrim, kültürel alanda büyük dönüşümler yapmıyor. Belli devrimler daha iktisadi düzeyde toplumsal ilişkileri düzenliyor. Ama belli tip devrimler de kültür eksenli ilerleyen devrimler bunlar. Mesela Fransız Devrimi bir ölçüde kültürel yanı çok kuvvetli bir devrimdi. Bizim Kemalizm’in de aslında cumhuriyetçi modernleşmenin en referans aldığı devrimlerden bir tanesiydi. Yani İngiliz devrimi, Alman devrimi değil. İkincisi bir ölçüde bizim kuşaklara da sirayet ettiği şekliyle 68 kuşağını falan düşündüğünüzde bu Çin kültür devrimi hikâyesi. Bu da devrimle kültür arasındaki ilişkinin formüle edildiği aslında bir momentti, kültür devrimi kavramı. Zaten bu kavramın öne çıkmasında bu 68’lilerin zaten başlı başına, dünya 68’lilerinin başlı başına bir etkisi var.” sözleri ile kültür ile devrim kavramı arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.
Daha sonra kültür politikalarının bugüne değin geride bıraktığı tüm dönemler, bu dönemlere damga vuran isimler, olaylar ve bu dönemleri etkileyen farklı gelişmeler üzerine konuşuldu.
HÜSEYİN ETİL KİMDİR?
1985 yılında Manisa’nın Akhisar ilçesinde doğdu. 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını “Carl Schmitt’in Partizan Teorisi Çerçevesinde İsmet Özel Şiiri’nin Sosyo-Politik Analizi” başlıklı teziyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladı. TALİD, Divan, Cogito, Doğu-Batı, Tezkire, Umran gibi dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi bulunmaktadır. Etil’in akademik ilgi alanları Marksizm, dünya ve Türkiye sol tarihi, savaş ve devlet teorileri, sınıf teorisi, bilim sosyolojisi, müzik sosyolojisi ve sosyal bilim felsefesidir.