Prof. Dr. Bedri Gencer: "Âlim sıfatı Allah'a mahsustur, insan ancak müteallimdir."
Yazar Prof. Dr. Bedri Gencer, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde her ay Kavramların Kalbine Yolculuk söyleşi dizisinde okuma ve yazma hayatında bir alfabe niteliği taşıyan ve İslami terminolojide sıklıkla kullanılan kavramları Kurani yönüyle anlatmaya devam ediyor. Mart ayında İim kavramını anlatan Gencer; bugün ilim sahibi insanlar için kullanılan Âlim sıfatının da yanlış kullanıldığını söyledi.
Konuşmasına ilim kavramının dil bakımından kökenini anlatarak başlayan Gencer; ilmin sadırdan sadıra (göğüsten göğse) dinleme yoluyla intikal eden bir şey olduğuna da değindi. Bedri Gencer; “İlim kitaplardan alınan bir şey değildir. Dinleyerek, göğüsten göğse geçer. Geleneksel toplumumuzda, Osmanlı döneminde kurulan kıraathanelerde okumalar yapılırdı. Kıraathane okuma evi demektir. İnsanlar akşamları kıraathaneye gider, okunan kitabı dinler, sonrasında üzerine sohbet edilirdi. Evlerde de yaşça olgunluğa ermiş, bilgi sahibi hanımlar bu okumaları yapardı.“ dedi.
İlmin Allah’ın varlığına dair alametleri birleştirmek manasın da geldiğini söyleyen Gencer; “Hz. Ali; İlim cahillerin çoğalttığı bir noktadır der. Besmeledeki ba harfinin altındaki noktayı ifade ettiği söylenir. İlim nurdan bir noktadır. Geleneksel dünya görüşüne göre Nur-i Muhammed’idir. Peygamber efendimiz “Ben Allah’tanım, müminler de benden derken bunu ifade etmiştir. “ dedikten sonra ilmin diğer bir anlamının da vakaya uyan kesin inanç olduğunu ifade ederek, “İnsanın inandığı şey vakaya uygunsa biz ona ilim diyoruz. Mesela ben İngiltere’nin bir ada ülkesi olduğunu düşünüyorum. Fotoğraflarla bunu doğrularsak ilim burada inanca dönüşür.” konuyu örnekledi.
Sohbet boyunca ilim ve marifet ilişkisine de değinen Gencer, “Bazı yazarlar ilim ve marifet arasında kararsız kalıyor. Hangisi üstündür manasında net bir karar veremiyorlar. Beşeri açıdan marifet üstündür. İlahi açıdan bakarsak ilim marifetten daha üstündür. Çünkü “Size ilimden pek az şey verilmiştir” ayetinden insanın ilmin tamamına sahip olamayacağını anlıyoruz.” diyerek konuya dair düşüncelerini ifade etti.
Âlim sıfatının da yanlış kullanıldığını belirten Gencer; “Âlim Allah’ın 99 adından biridir. El-Âlim. İnsan için de âlim tabirini kullanıyoruz. Esasında bu yanlıştır. İnsan ancak müteallimdir. Âlim her şeyi bilen demek olduğuna göre ve insanın her şeyi bilmesi mümkün olmadığına, her şeyi bilmek Allah’a has olduğuna göre ilim ve bilgi edinen, öğrenen manasına gelen müteallim sıfatını kullanmak daha doğrudur. “ dedi.
Prof. Dr. Bedri Gencer, Nisan ayında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Tasavvuf” kavramıyla sohbetine devam edecek.