ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 11-17 ARALIK HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni haftada yine birbirinden güzel etkinlikler sanatseverleri bekliyor. Her sezon olduğu gibi bu sezon da çeşitli söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. İşte bu haftanın kültür sanat takvimi:
SİNEMA: 200 Metre
Gösterim Tarihleri: 8, 10, 11, 12, 13, 14 Aralık
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Mustafa ve eşi Salwa, birbirinden sadece 200 metre uzaklıkta olan ancak duvarla ayrılmış iki Filistin köyünde yaşar. Bu alışılmadık yaşam koşulları, normalde mutlu olan evliliklerinde sıkıntı yaşamaya başlamalarına neden olur. Ancak ne olursa olsun çift bu sorunun üstesinden gelmeye çalışır. Her gece balkonun ışıklarını yakarak diğer tarafta yaşayan çocuklarına iyi geceler dileyen Mustafa, bir gün kötü bir telefon alır. Oğlunun kaza geçirdiğini öğrenen Mustafa, karşı tarafa geçmek için zorlu bir mücadeleye girişir.
SÖYLEŞİ: Peyam-i Garb
Sunan: Aykut Ertuğrul
Konuk: Nabi Avcı
12 Aralık Salı // 19.30
Peyam-i Garb, insanların iletişim kurmakta, birbirini anlamakta her gün biraz daha zorlandığı; ortak sembollerin gitgide buharlaştığı çağımızda, “dilinin ve dünyasının sınırları” birbirine yakınlaşan bir topluluk inşa etmeyi amaçlıyor. Çünkü birbirinin okuduğu kitaplardan, izlediği filmlerden, temaşa ettiği eserlerden haberdar fertlerden müteşekkil küçük ya da büyük bir toplulukta bulunmak tam da bugünlerde dünyanın en zor ve anlamlı eylemi sayılabilir. Peyam-i Garb’ta Nabi Avcı, Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünde her ay bir kitaptan; filmlere, şarkılara, resimlere, Türkiye ve dünyadaki edebiyat ve sanat olaylarına serâzat uzanan bir sohbet yürütecekler. Aralık ayında, Korsanlar ve İmparatorlar: Eskiler ve Yeniler eseri; kelimeler, kavramlar, düşünceler, kitaplar arasındaki yolculuğumuzun ilk durağı olacak. Bu yolculuğa hepiniz davetlisiniz.
SÖYLEŞİ: Fahreddin Paşa ve Medine Müdafaası Neden Film Olmalı?
Sunan: Ömer Faruk Şerifoğlu
Konuk: Ozan Bodur
13 Aralık Salı // 19.30
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Zeytinburnu’nun önemli kültür mekânlarından Kazlıçeşme Sanat büyük bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın çektiği fotoğraflardan oluşan “Öncü Bir Fotoğrafçı, Fahreddin Paşa, Medine Müdafii” sergisi, Fahreddin Paşa’nın az bilinen bir özelliğini, fotoğrafçılığını, ön plana çıkarıyor. Bu sergi kapsamında, serginin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu, “Fahreddin Paşa ve Medine Müdafaası Neden Film Olmalı?” başlıklı söyleşide senarist Ozan Bodur’u ağırlıyor. Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa’nın hikâyelerinin ele alınacağı söyleşiye davetlisiniz.
SİNEMA: Mia ve Ben Centopia’nın Kahramanı
Gösterim Tarihleri: 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 Aralık
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Mia’nın ailesi bir yıl önce gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Mia, bir gün dedesi ile birlikte Centopia Efsaneleri adlı bir kitaba bakarken, kitabın içinden küçük bir kâğıt düşer. Üç sihirli bir taşın varlığından bahsedildiğini görür. Yazılanlara göre bu sihirli taşa sahip olan kişi sonsuz bir güce kavuşacaktır. Mia, okudukları karşısında şok olur çünkü bahsedilen taşlardan bir tanesi, babasının kendisine armağan ettiği taştır. Diğer iki taşın da anne ve babasında olduğunu düşünen Mia, vakit kaybetmeden ailesini kurtarmak için Centopia’ya gider. Burada bilmediği bambaşka bir dünya ile karşılaşır ve ailesini kurtarmak için Toxor adında kötü niyetli bir kurbağa ile savaşmak zorunda kalır.
SERGİ: İnsanlığın Evrensel Soykırımı: Siyonizm Kronolojisi Sergisi
Açılış Tarihi: 15 Aralık Cuma
Saat: 19.00
Gösterim Tarihleri: 15 Aralık Cuma – 21 Ocak Pazar
İnsanlık, İsrail’in Filistin topraklarında 75 yıl önce başlayan işgal girişiminden bugüne, şu anda bütün dünyanın gözü önünde çocuk katletmesinin meşru sayıldığı yere nasıl getirildi? “İnsanlığın Evrensel Soykırımı“ sergi projesi, kronolojik olarak insanlığın günümüzde geldiği bu noktayı ve yok oluşunu adım adım bilgilerle, fotoğraflarla ve belgelerle ortaya koyma çalışmasıdır. Sergi, bugün sadece Gazze’deki masum sivillere fiilen soykırım yapan İsrail’in aslında bütün uluslararası örgütlere, demokrasinin beşiği kabul edilen ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne imza atan bütün ülke yöneticilerine nasıl bir ‘zihinkırım’ uyguladığının da altını çiziyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan 19. Uluslararası Savaş Hukuku Sözleşmesi’nden Uluslararası Savaş Mahkemesi’ne, insanlığın ulaşabildiği bütün bu değerlerin bugün İsrail’in önüne geçilemeyen katliamları ve soykırımı nedeniyle insanlıkla beraber yok oluşunun tarihî günlerine şahitlik ediyoruz. Sergi, insanlığın birikiminden, değerlerinden uzaklaşmış, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla birlikte tutsak olduğunun gün yüzüne çıkan ülke yöneticilerine ışık tutarken, ayrıca bütün dünya milletlerinin harekete geçen maşeri vicdanı ve sivil başkaldırışını da gözler önüne sererek, yeni bir dünya mümkün ümidine de odaklanıyor.
PANEL: Filistin’i Savunmak: Edward W. Said’in Vefatının 20. Yılı Paneli
Moderatör: Asım Öz
Konuşmacılar: Prof. Dr. Alev Alatlı, Prof. Dr. Yasin Aktay, Cevat Özkaya, Dr. Selçuk Türkyılmaz
15 Aralık Cuma // 19.30
Geçen yüzyılın önde gelen entelektüellerinden Edward W. Said sanat, edebiyat ve kültürün gücüyle ilgili varsayımlara meydan okumuş ve 1948’den beri milyonlarcası yurtlarından, topraklarından sürülen ve mülteci hâline getirilen Filistinlilerin yaşadıkları üzerine eserler yazmıştı. Kendisi de bir Filistinli olan ve aynı zamanda Filistin’in sorunuyla birinci elden ve doğrudan ilgili bulunan Said, Filistinlilere ve Müslümanlara karşı iflah olmaz derecede ırkçı nefretle hareket eden bir dolu propagandacı olduğunu biliyordu. Oryantalizmin ortaya çıkardığı sorunlar ve Batılı haber ajanslarının ürettiği İslam karşıtı varsayımlar hakkında yazdıklarının etkilerinin bugün hâlâ dünyada ve Türkiye’de devam etmesinin sebebi bu. Said’in vefatının 20. yılı anısına düzenlenen “Filistin’i Savunmak” paneli Filistin direnişi bağlamında onunla bir muhavereye girme girişimi.
ÖDÜL TÖRENİ: 10. Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması Ödül Töreni
Tarih: 16 Aralık Cumartesi
Saat: 14.00
Zeytinburnu Belediyesi geleneksel sanatlarımızı desteklemeye devam ediyor. Bu yıl onuncu kez düzenlenen Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’nda hüsn-i hat, tezhip, minyatür ve çini dallarında ödüller veriliyor. 16 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te yapılacak törenle bu dallarda kazanan yarışmacılara ödülleri takdim edilecek.
NAĞMEDAR: Vuslat-ı Dem
16 Aralık Cumartesi // 14.30
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Vuslat-ı Dem” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: Hanende Aziz Hardal, Neyzen Şaban Keşkeş ve ritimde Talha Özkan.
ÇOCUK TİYATROSU: Neşeli Keçiler
Gösterim Tarihi: 17 Aralık Pazar
Seanslar: 13.00, 15.00
Neşeli hayvanlarımızın yaşadığı ormanımızda artık bir hayvanımız neşeli değildir. O da ormanımızın tek keçisi olan Keçi Keçik’tir. Keçi Keçik sürüsünden ayrı yaşadığı için kendini yalnız hisseder ve bu yüzden diğer hayvanlarla asla arkadaşlık yapamayacağını düşünür. Bu duruma çok üzülen Sincap Lulu, arkadaşları Aslan Aslak’ı ve Tavşan Fifi’yi ikna ederek tüm hayvanların dost olabileceğini Keçik’e öğretmeye çalışır. Birçok maceranın ve eğlencenin yaşandığı ormanımızda bakalım Sincap Lulu ve arkadaşları bunu başarabilecekler mi?
SERGİ: Fahreddin Paşa: Medine Müdafii Sergisi
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Gösterim Tarihleri: 17 Ekim Cuma - 31 Aralık Pazar
Medine Müdafii Fahreddin Paşa Sergisi 17 Ekim’de Kazlıçeşme Sanat’ta Açıldı
1. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinen Ömer Fahreddin Türkkan’ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi, Kazlıçeşme Sanat’ta sergileniyor.
Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in 100. yılında Kazlıçeşme Sanat’ta anlamlı bir sergi ve kitap ile anılıyor.
Türk asker ve diplomat Fahreddin Paşa, kısıtlı imkânlarla Medine’de 2 yıl 7 ay boyunca gerçekleştirdiği müdafaa ile tanınmaktadır. Yaptığı savunma ile o dönem Millî Mücadele’ye ışık tutan Medine Kahramanı Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden biri olmuştur.