MİMARLIK VE YAŞAM SÖYLEŞİLERİNİN BU SEZONKİ İLK KONUĞU PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER OLDU
Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri Zeytinburnu Kültür Sanat’ta devam ediyor. 13 Ekim akşamı saat 19.30’da başlayan Ekim ayı söyleşisinin konuğu Prof. Dr. Mustafa Özgünler oldu.
“HER GÜN YANGIN TEHDİDİ İLE BAŞ BAŞAYIZ”
Mimari eserlerde doğal afet riskleri ve özellikle yangın riskleri üzerine yapılan söyleşi saat 19.30’da başladı. Dr. Olcay Aydemir’in moderatörlüğünde başlayan programda Prof. Dr. Mustafa Özgünler, “Yangın mimarları, mimarlar ise yaşamımızı çok etkiliyor. Yaşamımıza çok derinden dokunan bir meslek aslında. Bir mimarın yapması gereken, tasarımlarında sağlaması gereken birçok koşul var. Bunlardan birincisi konfor, diğeri estetik olması, fonksiyonellik, ekonomi ve güvenlik. Maalesef biz güvenlik kısmını her gün yaşamadığımız için bazen atlayabiliyoruz. Konfor ve estetik çok ilgimizi çekiyor. Konforumuza önem veriyoruz. Ama güvenlik kısmı dediğimiz işte doğal afetlere, bunların içinde deprem, su baskını ve yangın var, hazırlanmayı pek de sevmiyoruz. Ülke olarak ve insan olarak unutuyoruz bazı şeyleri. Ama maalesef, sizin de dediğiniz gibi her gün yangın tehdidi ile baş başayız.” sözleri ile mimari eserler için yangın riskine değindi.
“HER ZAMAN O TEHDİT VAR OLACAK”
Prof. Dr. Özgünler, daha sonra yangının doğal afet olup olmadığı konusunda ise şu sözlerle bahsetti: “Yangın, tabi tarihsel sürece baktığımız zaman doğal sebeplerle çıkma olasılığı fazla olan bir olgu olduğu için önceleri bir doğal afet sayılıyordu. Ancak günümüzde ilerleyen teknoloji bunun doğallığını ortadan kaldırdı. Yani eskiden evlerimizde veya barınaklarımızda ısı üreten objeler daha azdı ve yangın çıkma riski daha azdı. Ancak günümüzde hem yanıcı malzemeler, yani malzeme çeşitliliği arttığı için özellikle yalıtım malzemelerinin bazı türleri ve kullandığımız ısıtıcılar, işte muhtaç olduğumuz elektrik gibi şeylerden yangın tehdidi de çeşitlendi. Ama ben yine doğal afet tarafındayım. Çünkü doğal afetlerin doğal olması değil de önlenemez olması önemli. Biz yangını da tamamen önleyemediğimiz için her zaman o tehdit var olacak.”
PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER KİMDİR?
Mustafa Özgünler, 1978 yılında başladığı İstanbul Galatasaray Lisesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde lisans eğitimine başladı. 1990 yılında İTÜ’den lisans, 1994 yılında yüksek lisans derecesini almıştır. Aynı üniversitenin Mimarlık Ana Bilim Dalı Yapı Bilgisi dalında doktora yapmış ve 2005 yılında doktor ünvanını almıştır. Mustafa Özgünler, İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde sırasıyla 1991-2005 yılları arasında araştırma görevlisi, 2005-2009 yıllarında doktor araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2009 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde yardımcı doçent kadrosunda çalışmaya başlamıştır. 2012 yılında doçent ünvanını almış ve halen aynı bölümde Prof. Dr. ünvanı ile yangın güvenliği fiziksel çevre kontrolü ve enerji etkin sürdürülebilir yapı tasarımı konularında yaptığı çalışmaları ile akademik hayatına devam etmektedir.