ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 12-18 ŞUBAT HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni haftada yine birbirinden güzel etkinlikler Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverleri bekliyor. Her sezon olduğu gibi bu sezon da çeşitli söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. İşte bu haftanın kültür sanat takvimi:
SİNEMA: Kartopu Savaşları 2
Gösterim Tarihleri: 8, 9, 10, 11, 12, 13 Şubat
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Kış tatilinde yapılacak en keyifli şeylerden biri de kızak yarışıdır. Frankie ve ekibinin de aklından geçen tam olarak budur. Ekip, bu sene köylerinde muhteşem bir kızak yarışı düzenlemeye karar verir. Yarış vakti geldiğinde Frankie, köye yeni gelen Zac ile eşleşir. Frankie, Zac’i yeneceğinden çok emindir. Ancak daha bitiş çizgisine yaklaşmadan önce Frankie ve arkadaşlarının birlikte hazırladıkları kızak paramparça olur. Frankie, yaşananlara bir türlü anlam veremez. Ama arkadaşlarının yardımı sayesinde Zac’in hile yaptığı ve kızağın bu yüzden paramparça olduğu anlaşılır.
SÖYLEŞİ: Peyam-i Garb
Sunan: Aykut Ertuğrul
Konuk: Nabi Avcı
13 Şubat Salı // 19.30
Peyam-i Garb, insanların iletişim kurmakta, birbirini anlamakta her gün biraz daha zorlandığı; ortak sembollerin gitgide buharlaştığı çağımızda, “dilinin ve dünyasının sınırları” birbirine yakınlaşan bir topluluk inşa etmeyi amaçlıyor. Çünkü birbirinin okuduğu kitaplardan, izlediği filmlerden, temaşa ettiği eserlerden haberdar fertlerden müteşekkil küçük ya da büyük bir toplulukta bulunmak tam da bugünlerde dünyanın en zor ve anlamlı eylemi sayılabilir. Peyam-i Garb’ta Nabi Avcı, Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünde her ay bir kitaptan; filmlere, şarkılara, resimlere, Türkiye ve dünyadaki edebiyat ve sanat olaylarına serâzat uzanan bir sohbet yürütecekler.
SERGİ AÇILIŞI: Lalezar
Sanatçı: Rauf Tuncer
Açılış: 14 Şubat Çarşamba
Gösterim Tarihleri: 14 Şubat Çarşamba - 21 Kasım Salı
1955 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulu İkizdere’de okuyarak, 1974 yılında Rize Erkek İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1979’da Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi. 1989’da İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1974-1986 yılları arasında, ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. Sonrasında, öğretmenlikten ayrılıp İstanbul’da kendi atölyesini kurdu. 1986-1990 yıllarında kültürel ve sanatsal projelerini gerçekleştirmek için Hollanda, Yunanistan, İran ve Suudi Arabistan başta olmak üzere yurt dışı çalışmalara ağırlık verdi. Ardından yurda dönerek; 1991 yılındaUludağ Üniversitesi, Güzel Sanatlar Bölümü’nde göreve başladı. 2009 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Uzun süre, Bursa’da bulunan Mahfel Mado Sanat Galerisi ile Hollanda’da bulunan Kunst Galerie Anatolia Sanat Galerisi’nin kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. Vitray konusunda yayınlanmış bir kitabı bulunan Tuncer, Altamira Sanat dergisinin editörlüğünü yapmaktadır. Yüzü aşkın sayıda ulusal ve uluslararası karma ve kişisel sergiye imza atan sanatçının Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, birçok kurumun müze ve koleksiyonlarında eserleri yer almaktadır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında birçok mimari eserde vitray çalışmaları bulunmaktadır. Halen çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdüren Rauf Tuncer, GESAM üyesidir.
KONSER: İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu
14 Şubat Çarşamba // 20.00
İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk ve Batı enstrümanlarından oluşan karma bir orkestra ve çeşitli türlerde eserler seslendiren solistlerden oluşan toplam 30 üyesi vardır. Repertuarındaki eserler, geleneksel ve çağdaş müzik kavramlarını bir potada eriten, topluluk sanatçıları tarafından aranje edilmektedir. Genel olarak repertuarında, Türk halk müziği, klasik Türk müziği, klasik Batı müziği ve dünya müziklerinden eserler yer almaktadır. Toplulukta düzenlemeci ve yorumcu olarak her biri kendi konusunda üstün deneyime sahip sanatçılar görev yapmaktadır.
ÖZEL ETKİNLİK: Vefatının 2. Yılında Arif Şentürk’ü Anma Gecesi
15 Şubat Perşembe // 19.00
Arif Şentürk, her ne kadar Zeytinburnu’nda doğmasa da doğduğu toprakların renklerini Zeytinburnu’na taşımayı bilmiş bir sanatçıydı. O, ismi Zeytinburnu ile anılan önemli bir değerimizdi.
Zeytinburnu’nun kültür ve sanat hayatına katkı sunmuş sanatçımızı vefatının 2. yılında hatırlamak ve anmak üzere tertip ettiğimiz programımıza tüm Zeytinburnuluları bekliyoruz.
SİNEMA: Puloi Asla Yalnız Uçmayacaksın
Gösterim Tarihleri: 16, 17, 18, 19, 20, 21 Şubat
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Puloi, çok küçük olduğu için henüz uçmayı öğrenememiş yavru bir kuştur. Ailesi güneye göç edince Puloi, Kutuplar’da tek başına kalır. Burada kendisine yeni arkadaşlar edinen Puloi, bir yandan Kutup soğuğu ve düşmanlarına karşı hayatta kalmaya çalışırken bir yandan da sevdiği kuşu, Kötü Kartal Gölge’ye karşı korur.
SÖYLEŞİ: Ustasıyla Muhabbet
Sunan: Nuriye Çakmak Çelik
Konuk: Ali Nuri Türkoğlu
16 Şubat Cuma // 20.30
Zeytinburnu Kültür Sanat, ustalardan yeni nesillere tecrübe aktarımını amaçlayan yeni bir söyleşi serisine ev sahipliği yapıyor. Gazeteci yazar Nuriye Çakmak Çelik, alanında uzman konuklarıyla nehir söyleşi tadında bir programla sizlerle buluşacak. Şubat ayında gerçekleşecek programın konuğu Ali Nuri Türkoğlu. Hayat hikâyelerine gizlenmiş tecrübe dolu hatıralara şahitlik etmek için sizleri de bekliyoruz.
NAĞMEDÂR: Niyaz İlahileri
17 Şubat Cumartesi // 14.30
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Niyaz İlahileri” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: Erdem Alpsoy, Fatih Yıldız, Onur Nak.
ÇOCUK TİYATROSU: Mutlu Orman Sakinleri
Gösterim Tarihi: 12 Şubat Pazar
Seanslar: 13.00 – 15.00
Hayvanat bahçesinden kaçan üç maymun ve onları ormanın derinlerinde görevlilerden gizlemek isteyen kahraman bir çocuğun hikâyesi... Çocuklar kimi zaman üç maymunu oynamanın önemini bu oyunda daha iyi anlayacaklar. Kahraman çocuk sayesinde orman sakinleri mutluluğa kavuşurken; oyunu izleyen çocuklar dostluk ve paylaşma konusunda bilinçlenecekler. Eğlenirken öğrenen çocuklarımız, hayvan sevgisi ile aşılanarak evlerinin yolunu tutacaklar.
SERGİ: Fahreddin Paşa: Medine Müdafii Sergisi
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Gösterim Tarihleri: 17 Ekim Cuma – 1 Nisan Pazartesi
Medine Müdafii Fahreddin Paşa Sergisi 17 Ekim’de Kazlıçeşme Sanat’ta Açıldı
1. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinen Ömer Fahreddin Türkkan’ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi, Kazlıçeşme Sanat’ta sergileniyor.
Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in 100. yılında Kazlıçeşme Sanat’ta anlamlı bir sergi ve kitap ile anılıyor.
Türk asker ve diplomat Fahreddin Paşa, kısıtlı imkânlarla Medine’de 2 yıl 7 ay boyunca gerçekleştirdiği müdafaa ile tanınmaktadır. Yaptığı savunma ile o dönem Millî Mücadele’ye ışık tutan Medine Kahramanı Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden biri olmuştur.