SERDAR TUNCER'LE ZEYTİNBURNU'NDA RAMAZAN PROGRAMININ İKİNCİ KONUĞU NURULLAH GENÇ OLDU
Serdar Tuncer’le Zeytinburnu’nda Ramazan programının ikinci konuğu şair ve akademisyen Prof. Dr. Nurullah Genç oldu. 25 Mart Cuma akşamı gerçekleşen programda Tuncer, Nurullah Genç ile şairliği ve şiirleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.
ŞİİRİN HAYATTA KALABİLMESİ İÇİN HAYATIN KALBİNDEN DOĞMASI LAZIM
Serdar Tuncer, programın hemen başında Nurullah Genç’in “Beni Yakışına” başlıklı şiirini okudu. Daha sonra Serdar Tuncer, sahneye davet ettiği Nurullah Genç’e “Beni Yakışına” şiirinin yazılma hikâyesi olup olmadığını sordu. Genç; “Her şiirin bir hikâyesi vardır bende. Zaten bir şiirin hikâyesi yoksa nereden neşet ettiği belli değildir. Kaynağı belli değildir. Büyük ihtimalle masa başıdır zaten. Dil oyunuyla yazılmıştır. Kişi dil oyunuyla şiir metni yazabilir ama hayatı içinde taşımadığı için hayatta kalamaz. Şiirin hayatta kalabilmesi için hayatın kalbinden doğması lazım. Aksi takdirde şiirin mezarlığına gömülür gider. Çünkü muhatap olarak insan bulamaz. Kalbine dokunabileceği kimseyi bulamaz. Şiirin içerisinde o dil oyunlarıyla hazırlanan metnin içerisinde siz duygu unsurunu yakalayamayacağınız için size dokunmaz, sizde bir şey uyandırmaz, bir his uyandırmaz.” sözleri ile şiirlerin yazılış hikâyeleri ile bağlantısını anlattı.
VAZGEÇMEZSENİZ O ZAMAN NOKSANLARINIZI GÖRÜRSÜNÜZ
Nurullah Genç, hayatta vazgeçmemenin ve ısrarın önemini şu sözlerle anlattı: “Vazgeçmemek temel şart. Ama hangisinden? Yeteneğinizin olduğu, yapabileceğiniz ve birilerinin de yapabileceğinize inandığı herhangi bir şeyden vazgeçmemeniz temel şarttır. Çünkü vazgeçtiğiniz anda siz zaten onu bırakmış olursunuz. Ama vazgeçmezseniz o zaman noksanlarınızı görürsünüz, kendinizi tamamlarsınız, eksiklerinizi giderirsiniz. Yolu bir daha yürürsünüz, bir daha yürürsünüz yol açılır. Allah, bu manada isteyenlerin yolunu açıyor, Hz. İbrahim’in yolunu Güneş’le, yıldızla, Ay’la açtığı gibi. Siz eğer kolay vazgeçebilen biriyseniz hayatta hiçbir hedefe kolay ulaşamazsınız. Ve bir de kolay vazgeçiyorsunuz, siz hiç kolay ulaşamazsınız. Yani zaten hedeflere ulaşmak kolay değil, bir de kolay vazgeçebilen birisinin de bir hedefi gerçekleştirmesi çok daha zor hale gelir.”
Program, Nurullah Genç’in “Söyle Bana Hindiba” isimli şiirini okumasıyla son buldu.