Nezih Başgelen “İstanbul’un Kara Surları” Semineriyle ZKSM’ye Konuk Oldu
Ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini sistematik bir şekilde fotoğraflarla belgeleyerek, bu konuda saygın bir başvuru kaynağı oluşturan, Arkeoloji ve Sanat Dergisi editörü, arkeolog Nezih Başgelen “İstanbul’un Kara Surları – Mermer Kule’den Sulukule” ye isimli semineriyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde arkeoloji, sanat ve tarih meraklılarıyla buluştu.
Arkeolog Nezih Başgelen sahip olduğu zengin görsel arşiv, tarihi belgeler ve güncel fotoğraflarla, tarihin derinliklerinden bugüne kadar uzanmış ve şehir yaşantısının önemli bir parçası olmaya devam eden İstanbul surlarının Mermer Kule’den Sulukule’ye uzanan güzergâhını adım adım anlatarak, konuya dair ufuk açıcı bir sunum gerçekleştirdi.
İzleyicilerin de sorularıyla yoğun katılım gösterdiği seminerde Nezih Başgelen ele aldığı konuyu tarihsel gelişim ve dönüşümü perspektifinde; farklı dönemlerde resmedilmiş ve fotoğraflanmış görselleriyle birlikte izah etti. Aynı zamanda tarihi görseller üzerinde Zeytinburnu ile ilgili noktalara da işaret eden Başgelen, surların hemen dışında olması ile bu tarihi yapının Zeytinburnu ilçesiyle kurduğu kadim bağı somut örneklerle ifade etti.
Surları yalnızca fiziksel yapılarıyla ele almayıp, aynı zamanda tarihsel süreç içinde mekân olduğu, şahit olduğu vakalar ve sur kulelerinin isimlerinin hikâyeleriyle birlikte anlatan Başgelen; surların sosyal hayat içerisinde, savaş ve barış dönemlerinde üstlendikleri farklı fonksiyonları vurgulayıp, İstanbul’un kara surları üzerinden aslında bir kentin çok uzun bir tarihe yayılmış yaşantısına dair kıymetli bir bilgi bütünü sundu.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un da dinleyici olarak katıldığı seminer, yine Nezih Başgelen’in rehberliğinde, şubat ayında, “Küçük ve Büyük Altınkapı” konulu oturum ile devam edecek.