ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 31 EKİM-6 KASIM HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
SİNEMA: Karlar Ülkesi 2
Gösterim Tarihleri: 28, 29, 30, 31 Ekim, 1, 2, 3 Kasım
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Karlar Ülkesi 2, Erindel’in kapılarının çok ötesinde tehlikeli bir yolculuğa çıkan Elsa, Anna, Kristoff, Olaf ve Sven’in maceralarını konu ediyor. Elsa neden büyülü güçlerle doğduğunu öğrenmek ister. Bu sorunun cevabını bulmak için Erindel’in dışındaki ormana, bir bilinmeyene doğru giden Elsa, geçmişi ile ilgili gerçeklerle yüzleşecektir. Krallığı tehlikeye atan cevapların peşine düşen Elsa, Anna, Kristoff, Olaf ve Sven ile birlikte tehlikeli ve bir o kadar da olağanüstü bir yolculuğa çıkar.
TİYATRO: Uçurtmanın Kuyruğu
Gösterim Tarihleri: 31 Ekim Pazartesi, 1 Kasım Salı
Seans: 20.00
“Evet… Gerçekten…
Avuçlarımdan kayıp gidiveren benim hayatımdı değil mi? Yaşayıp tükettiğim ya da yaşamayıp kendimi tükettiğim hayatım… Mümkün olsa da gerçekten bir uçurtmanın kuyruğunda tutunabilsek hayata…” Oyuncu/yazar Savaş Dinçel’den ‘Hayata, geçmişe, acılara, neşelere, hayallere, zamanın kıymetine’ dair naif bir eser…
SÖYLEŞİ: veSanat
Sunan: Samed Karagöz
Konuk: Amira Akbıyıkoğlu
Yer: Kazlıçeşme Sanat
3 Kasım Perşembe // 19.30
Zeytinburnu Kültür Sanat, günümüz sanat dünyasının temel kavramlarını anlamak için sizi bir yolculuğa davet ediyor. Salt Programlar Sorumlusu Amira Akbıyıkoğlu’nun konuk olacağı ikinci programda sergi programcılığı ele alınacak. “Sergi programcısı ne yapar? Küratörden farkı nedir? Sergi programcısının düzenlediği sergi ile küratörün düzenlediği sergi arasında fark nedir? Bienaller ve sanat fuarları arasında ticari olmayan sanat kurumları nasıl başarılı oluyor?” gibi soruların cevabını birlikte keşfetmeye davetlisiniz.
SÖYLEŞİ: Ressam Mehmet Ali Laga’nın Dünyasını Anlamak
Konuşmacılar: Ömer Faruk Şerifoğlu, Dr. İlona Baytar
Yer: Kazlıçeşme Sanat
4 Kasım Cuma // 19.30
Kazlıçeşme Sanat, Türk resminin gölgede kalmış ustalarından Ressam Mehmet Ali Laga’yı ağırlıyor. Vefatının 75. yılı vesilesiyle düzenlenen “Mehmet Ali Laga Asker ve Ressam” sergisi muhtelif koleksiyonlardan 200 kadar eserin yanı sıra çok sayıda belge ve fotoğraftan oluşuyor. Sergiye paralel olarak hazırlanan katalogda ise sanatçı hakkında metinler ve çok daha fazla sayıda eser yer alıyor. Serginin küratörleri Ömer Faruk Şerifoğlu ve Dr. İlona Baytar, serginin oluşum sürecini ve Mehmet Ali Laga’nın dünyasına keşif yolculuklarını paylaşacaklar.
Program sonunda katılımcılara özel sergi turu yapılacaktır.
SİNEMA: Tom & Jerry
Gösterim Tarihleri: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Kasım
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Tom & Jerry, Jerry’nin hain planlarını engellemek için Tom ile anlaşan genç bir kadının hikâyesini konu ediyor. Genç bir kadın olan Kayla, Posh Otel’de çalışmaya başlamıştır ve kendisini kanıtlamak için her şeyi yapmaya hazırdır. Otelde büyük bir düğün organizasyonunun hazırlığı sürmektedir ve fare Jerry, düğünü mahvetmek için hazır bir şekilde beklemektedir. Düğünü herhangi bir şeyin bozmasına engel olmak için çalışan Kayla, Jerry’nin geceyi mahvetmesini önlemek için Tom adındaki bir sokak kedisinden yardım ister. Patronunun kendisini kapının önüne koymasını engellemek için Kayla, Tom ile birlikte hareket edip Jerry’yi durdurmanın yolunu bulmalıdır.
NAĞMEDAR: GELENEKLİ GELECEK
5 Kasım Cumartesi // 14.30
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Gelenekli Gelecek” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: Neyzen Can Gülbal, tanburî Gökhan Filizman, ritimde Turgut Yiğit Dalar.
SERGİ: “At’a Senfoni” Fevzi Karakoç Resim Sergisi
Sergi Süresi: 8 Ekim-20 Kasım 2022
Ziyaret Saatleri: 10.00-21.00
Fevzi Karakoç’un resmi…
Gelenek kendi içerisinde sınırsız potansiyel bir enerji barındırır. Onunla doğru ilişki kurabildiğimizde bize geleceğimizin yol haritasını söyleyen mürşide dönüşür. Gelenekle kurulacak dinamik bir diyalog onu çağdaş dünyada yeniden yaratmakla mümkündür ve geleceği belirler. Octavio Paz’ın poetik metinlerinde altını çizdiği zaman algısındaki gibi, geleneğin oluşumu kesin bir tarihte değil, zamanla mekânın birbirine karıştığı eşzamanlı gelecek olan bir geçmiştedir. Gündelik hayatımızda zaman, geleceğe doğru düz bir çizgi gibi akarak ve kaçınılmaz olarak geçmişte kümelenen şimdiki anlardan oluşur. Ama medeniyetleri besleyen gelenekler bu tanımı ters-yüz eder. Bir sanatçının bu kadim oluşumla taklitten uzaklaşarak kurduğu yakın ve yaratıcı temas, geçmişi, şimdiki anda oluşturarak geleceğe dönüşen bir sihre sahiptir. Coğrafyaya ait olmanın yolu, söz konusu yaratıcı dokunuşla, o coğrafyada deneyimlenen tüm geleneksel birikimden yola çıkarak, özgün ve çağdaş yaklaşımlarla geleceği belirlemekten geçer. Ressam Malik Aksel’in deyimiyle, en kudretli sanatkârlar muhiti iyi görmüş ve tetkik etmiş kimselerdir. Bu sanatçıların eserleri hangi muhitin ürünü olursa olsun başka bir yerde, başka bir muhitte ve beynelmilel sanat sahasında da kendini gösterebilir.
İlginize sunduğumuz “At’a Senfoni” sergisi, yukarıda özetle altını çizdiğim entelektüel sanatçı yaklaşımının öncülerinden Fevzi Karakoç’un, ülkemizdeki sanat algısının gelişimini sağlayan çalışmalarından oluşuyor. Sanatçının erken dönem ve güncel çalışma örneklerinin yer aldığı serginin ana öznesi At. Karakoç’un tuvallerinde at her zaman özgün ve özgür oldu. Bu anlamda sanatçının At’a yaklaşımı atın ehlileşme öncesi kadar keskin özgürlüklerin bitmeyen senfonisi gibi. Sanatçı sanat yaklaşımıyla yeryüzündeki “At” türlerine bir yenisini “Fevzi Karakoç Atı”nı eklemiş oldu. Buradan baktığımızda At üzerine At’a Senfoni ismi verdiği özel bir kitap yazan Necip Fazıl Kısıkürek’in kitap ismi bizim sergimizin de ismi oldu.
Bütün yoğunlukları arasında sergi talebimizi kabul eden kendisinden çok şey öğrendiğimiz hocamız Ressam Fevzi Karakoç’a gönülden teşekkür ediyorum. “At’a Senfoni” Sergi projesinin sizlerle buluşmasının imkânlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sn. Ömer Arısoy’a, Karakoç’un sanat üretimlerine dair pek çok detaya yer verdiği kritik yazısını sergi kataloğuna taşıdığımız Sayın Emin Çetin Girgin’e ve emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ederim.
Mehmet Lütfi Şen
FEVZİ KARAKOÇ
1947 yılında Çankırı’da doğan Fevzi Karakoç, 1968-72 yılları arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okudu. 1974 yılında aynı kuruma asistan olan sanatçı, 1979 yılında Salzburg Yaz Akademisi’nde çalıştığı litografileri ile Salzburg Şehir Ödülü’nü aldı. 1983 yılında özgün baskı resim dalında sanatta yeterlilik alan Karakoç, 1986 yılında doçent, 1993 yılında profesör oldu. 2002 Ocak ayına kadar Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde çalıştı. Şubat 2002 tarihinden beri Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.