100. YIL KONUŞMALARI'NDA ÇANAKKALE ZAFERİ KONUŞULDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta 100. Yıl Sohbetleri’nin dördüncü programında Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü münasebetiyle “Belgeler Eşliğinde Çanakkale Savaşı’ndan İnsan Hikâyeleri” başlıklı özel bir seminer gerçekleştirildi. Prof. Dr. Haluk Oral’ın sunduğu program 18 Mart akşamı saat 19.30’da başladı.
OTUZ CİLTLİK KİTAP YAZMAK GEREKİR
Seminerin başlangıcında Çanakkale Savaşları’nın ne çok hikâyeye, ne çok boyuta sahip olduğunu vurgulayan Oral: “Şunu söyleyeyim, Çanakkale Savaşları bütün ayrıntılarıyla incelenecek olsa bence en az bir otuz ciltlik kitap yazmak gerekir. Veya bir konuşma dizisinde Çanakkale Savaşları’nı anlatmak gerekirse bence kırk, elli saat sürer Çanakkale Savaşları’ndan hakkıyla bahsetmek için. Tabii ki böyle bir imkân yok, böyle bir kitap da daha henüz yazılmadı. Ama Çanakkale Savaşları bizim milletimizin her zaman hatırlaması gereken savaşlardır.” sözlerini söyledi.
EN BÜYÜK PROBLEM ASKER SEVKİYATIYDI
Prof. Dr. Haluk Oral, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na girmesinden başlayarak adım adım Çanakkale Savaşları’nın başlangıcından zaferin kazanılmasına kadar tüm süreci farklı belgeler, haritalar, kalıntılar ve çeşitli görsellerle anlattı. Programda, savaşa bugünden bakıldığında dikkati çekmeyen kimi ayrıntıları da belirten Oral, savaşın henüz başında Osmanlının bölgeye asker sevkiyatında yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: “Şimdi, en büyük problem asker sevkiyatıydı tabii ki. Bugün eğer arabaya atlayıp yola çıkarsanız üç dört saatte Çanakkale’ye varabiliyorsunuz ama o zaman tabii ki böyle yoldan gitme imkânı yoktu. Denizden gittiğinizde bu iki gün sürüyordu. Demiryollarıyla gitmeye çalışırsanız demiryolu Uzunköprü’ye kadar gidiyordu. Uzunköprü de, Gelibolu Yarımadası’nda Bolayır var ya en dar yerinde, Bolayır’a 100 kilometre uzaktaydı.”
Program dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.
Programın tam kaydını şu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=LLfP-Qf9jSk&t=1s
PROF. DR. HALUK ORAL KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü 1978’de bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 1989’da Kanada’da Simon Fraser Üniversitesi’nde doktora öğrenimini tamamladı. Bir yıl ABD’de konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990’da Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1997’de profesör oldu. Emekli olduktan sonra bir süre Bahçeşehir Üniversitesi’nde çalıştı. Matematik profesörü olmasına rağmen tarihe ve edebiyata büyük bir merakı olan araştırmacı Haluk Oral, Türkiye’nin en büyük imzalı kitap koleksiyonlarından birine sahiptir. Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale Cephesi’ni araştıran yazarın kitapları şunlardır: “Çanakkale 1915”, “Arıburnu 1915”, “Erol Güney’in Ke(n)disi (M.Şeref Özsoy ile), “Şiir Hikâyeleri”, “Bir İmzanın Peşinden” ve “Bir Roman Kahramanı Orhan Veli”. Haluk Oral 2015’te Avustralya Hükümeti’nin verdiği Onur Madalyasına (OAM) layık görüldü. Orhan Veli kitabıyla da 2016 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.