KİTABİYAT SÖYLEŞİLERİNİN KASIM AYI KONUĞU RAMAZAN MİNDER OLDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda Taner Ay, kitap dünyasından farklı konuklarla her ay “kitap” merkezli bir sohbet gerçekleştiriyor. 15 Kasım Cuma akşamı saat 19.30’da gerçekleşen söyleşinin konuğu Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdürü Ramazan Minder oldu.
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yazar ve kültür tarihçisi Taner Ay; sahhaflar, yayıncılar, müdavimler, koleksiyonerler ve matbuat dünyasının kahramanlarıyla renkli bir sohbet gerçekleştiriyor. Kasım ayında Taner Ay’ın konuğu Ramazan Minder oldu. Kütüphanecilik alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Ramazan Minder, kütüphane kültürü ile ilgili önemli bilgiler verdi.
“Kitaplar, kendi iklimini getirir.”
Kütüphane yerine etüt merkezleri açılmasının sakıncalı olduğunu söyleyen Ramazan Minder, kitapların gençler üzerindeki etkisinden bahsetti:
“Kitap kendi iklimini beraberinde getiriyor. Duvarındaki rafında kitap olan bir salonda, genç ders çalışmaya geliyor ve canı sıkıldığı zaman ilgisini çeken bir kitabı bulup okuma alışkanlığı da kazanabiliyor. Günümüzde gençlerin kütüphaneleri etüt merkezi olarak kullandığını ve kütüphane açmak yerine geniş salonların açılabileceğini öne süren bir bakış var. Bu çok sakıncalı bir iş. Kitabı bir şekilde gençlerle buluşturmamız gerekiyor.”
“Gençlerimiz kitap okuyor.”
Türkiye’de kitaba olan ilginin arttığını vurgulayan Ramazan Minder, sayısal verilerle konuşmasını destekledi:
“Toplumumuzda kitaba karşı ilgi arttı. Okuma oranı arttı, basılan kitap sayısı çoğaldı. Bugün yıllık 100 bin rakamına ulaştık basılan kitap sayısında. 2000 yılının başında bu rakam 10 bindi. Kütüphane sayıları da arttı. Okuma oranı konusunda TÜİK’in istatistikleri eksik. Belediye kütüphaneleri, istatistiklere yansımıyor. Avrupa’daki birçok ülkeden ilerideyiz. Gençlerimiz okuyor, gidişimiz iyi. Sadece kütüphanecilik işlerinde biraz geç kaldık.”