Eylül'ün Kırdığı Gül " Olcay Yazıcı"
Şair Yazar Olcay Yazıcı, ölümün ikinci yıldönümünde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen bir programla anıldı.TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklının moderatörlüğünde ilerleyen söyleşide Yazıcıyı; Bestami Yazgan, M.Nuri Yardım, Özcan Ünlü ve Gazi Altuğ anlattı. Yazıcının eşinin oğlu ile seyirciler arasında yerini aldığı programa katılımda oldukça yüksekti.
Nûrla nâr arasında
Arzım İsm-i A’zâm’a
Ateşten kelimeler
Yağıyor hafızama!
Gülde gizlenen hüzün
Bil ki sona işaret
Kâinat kitabında
Herşey O’na işaret…
Şair Olcay Yazıcı’nın hayatının ve eserlerinin konuşulduğu programa mesai arkadaşı Mehmet Nuri Yardım’ın anlatımları ile başlandı. 1985’te Türkiye Gazetesinde kültür sanat bölümünde başlayan mesai arkadaşlığının dostluğa dönüşümünü anlatan Yardım, Olcay Yazıcı’nın özellikle vefalı yapısına dikkat çekti; “büyüklerini sürekli ziyaret ederdi” dedi.Yardım’dan sonra söz sırası Şair Bestami Yazgan’ da idi. “Şairsiz bir millet öksüzdür diyen Yazgan, Olcay Yazıcı ülkemizi öksüzlükten kurtadı” dedi.
“Herkes Öldü Bizde Öleceğiz”
Boğaziçi yayınları idarecisi Gazi Altuğ ise Yazıcı’yı yayıncı gözüyle anlattı.
“Daima eserlerinde soru sorardı. Ben neyim? Ben kimim? Eserlerinde Peygamber efendimizden, Yunus Emre’den, Mevlana’dan örnekler verirdi”
“Yalnız, Kırılgan,İnançlı bir şair”
Gazeteci ve Şair Özcan Ünlü ise Yazıcı’yı “Namaza ehemmiyet veren, kırılgan, öfkeli, içe dönük ve Yalnız bir adamdı” sözleri ile özetledi.Bir şiirinde bir kelimeyi asla bir daha tekrar etmezdi diyen Ünlü, “Yazıcı günlük dilde kullandığımız kelimelere yeni anlamlar yüklerdi” diyerek onun edebi yönüne dikkat çekti.
Oğul Abdullah Anlatılanları Gözyaşları ile Dinledi
Söyleşinin beklide en duygusal anı moderatör Bıyıklı’nın Yazıcı’nın oğlu küçük Abdullah’ı anons etmesi ile yaşandı. Babasını anma gecesinde, büyük şairin kendisi için yazdığı şiiri okuyacak olan Abdullah’ın gözyaşları, mikrofonu eline almasına izin vermedi.
12 Eylül 2010’da, bayram ziyareti amacıyla gittiği memleketinden İstanbul`a döndüğü sırada otobüste kalp krizi geçirerek vefat eden Şair Olcay Yazıcı’nın; başta Hisar olmak üzere Töre, Öncüler, Türk Edebiyatı, Boğaziçi, Pınar, Meşale, Dolunay, Ufuk Çizgisi, Millî Kültür, İnsan ve Kâinat, Cemre, Güneysu, Çağrışım, Tepe Edebiyat, Kırağı, Tarih ve Düşünce, İslâmî Edebiyat, Bizim Külliye, Çerçeve, Seyir, Ufuk Ötesi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Biyografi Analiz, Çınar, Mor Taka, Yüzakı ve Berceste olmak üzere birçok dergide şiir, hikâye, deneme ve kültür yazıları yayınlanan Yazıcı’nın Şiir, Biyografi Deneme alanında da birçok eseri bulunuyor.