TARİH SOHBETLERİ PROGRAMINDA PROF. DR. ZEKERİYA KURŞUN İLE "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE FİLİSTİN MESELESİ" KONUŞULDU
Mehmet Hakan Kekeç’in sunduğu Tarih Sohbetleri’nin kasım ayı programı 9 Kasım akşamı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleşti. Tarihin farklı dönemlerinden farklı konuların uzmanlarıyla konuşulduğu Tarih Sohbetleri’nde kasım ayının konuğu Prof. Dr. Zekeriya Kurşun oldu.
DÜNYA, BALKANLARDA 500 YIL, ORTA DOĞU’DA 400 YIL BARIŞ BORÇLUDUR
9 Kasım akşamı saat 19.30’da başlayan ve “Geçmişten Günümüze Filistin Meselesi” konulu kasım ayı söyleşisinde Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Osmanlıdan günümüze bölgedeki sorunları ve bu sorunların kökenlerini anlattı. Prof. Dr. Kurşun; “Zaman içerisinde uluslararası rekabetler, Osmanlı Devleti’ne karşı oluşmuş olan ittifaklar 19. yüzyılı doğurdu ve 19. yüzyılda bütün bu problemleri konuşuyoruz. 19. yüzyıl hiç yaşanmamış olsaydı diyelim, böyle bir şey tarihte sorulmaz ama hiç yaşanmamış olsaydı dünya, bütün dünya farklı olurdu. Bu açıdan dünya aslında en azından Balkanlarda 500 yıl, Orta Doğu’da 400 yıl barış borçludur. Hani geçenlerde Cumhurbaşkanımız, İsrail’e hitaben, ‘Avrupa size borçludur, bizim borcumuz yok.’ diyor ya, bence dünyanın Türkiye’ye borcu budur. Yani Haçlı Seferlerini, Avrupa’da 19. yüzyıl başında meydana gelen 10 Yıl Savaşları, Otuz Yıl Savaşları, 100 Yıl Savaşlarını düşünün, bütün bunları hesaba kattığınızda Balkanlarda 500 yıl, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 400 yıllık dünyanın Osmanlıya bir borcu vardır. Çünkü eğer, o düzen olmamış olsaydı, bugün gördüğümüz sahneler, çok daha farklı bir şekilde olacaktı.” sözleri ile bugün yaşanan sürecin kökenlerine değindi.
YAHUDİLİK MUSEVİLİK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR
Zekeriya Kurşun, programın sonunda ise bugün gelinen noktada Yahudiliğin konumu hakkında ise şu sözleri söyledi: “Tabii ki Musevilere karşı Müslümanların bir husumeti yoktur ama Yahudilik, Musevilik olmaktan çıkmıştır, farklı bir etnik kimlik hâline gelmiştir, farklı bir ideoloji hâline gelmiştir. Dolayısıyla hem Osmanlıya zarar vermiştir hem Orta Doğu’ya zarar vermiştir hem de bugün bize ve bütün dünyaya zarar vermeye devam etmektedir.”
PROF. DR. ZEKERİYA KURŞUN KİMDİR?
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı’dır. Marmara Üniversitesi’nde otuz yıldan fazla öğretim üyeliği; çeşitli kademelerde yöneticilik ve kurul üyeliklerinde bulundu. Osmanlı dönemi Arap coğrafyası, Ortadoğu’nun yakın dönem siyasi tarihi, Türk-Arap ilişkileri ve Kuzey Afrika üzerine Arap ve Avrupa ülkelerinin arşivlerinde araştırmalar ve gözlemler yaptı. Bu konulardaki çalışmalarına devam etmektedir. Yol Ayrımında Türk-Arap İlişkileri (İrfan Yayınevi, 1992), Necid ve Ahsa’da Osmanlı Hakimiyeti: Vehhabi Hareketi ve Suud Devleti’nin Ortaya Çıkışı (Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1998), Basra Körfezi’nde Osmanlı – İngiliz Çekişmesi: Katar’da Osmanlılar 1871-1916 (Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2004), Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı (Vakıfbank Kültür Yayınları, 2021) gibi kitaplara imza attı. Ayrıca İngilizce ve Arapça kitapları ve birçok ortak çalışması bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesinde lisans ve lisansüstü dersler vermektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler bölümü ve Yeditepe Üniversitesi’nde pek çok Yüksek Lisans ve Doktora tezlerine danışmanlık yaptı. Birçok bilimsel projede yer aldı. Bilimsel ve popüler dergilerde makale ve yazıları yayımlandı. Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu üyeliği ve Türk Tarih Kurumu muhabir üyeliklerinde bulundu. Halen kurucusu olduğu Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (ORDAF) başkanlığını yürütmektedir.