100 YÜZE İMZA VE SÖYLEŞİ PROGRAMININ KASIM AYI KONUĞU AHMET DEMİRHAN OLDU!
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta, 100 Yüze İmza ve Söyleşi programının kasım ayı söyleşisi gerçekleşti. Aykut Ertuğrul’un sunumuyla, 20 Kasım Çarşamba akşamı saat 19.30’da başlayan söyleşinin konuğu yazar Ahmet Demirhan oldu. Demirhan’ın “Şaman ve Tengri” adlı eserinden hareket edilerek yazarın tarihe, sosyolojiye bakışı ve kavram dünyası üzerine konuşuldu.
100 Yüze İmza ve Söyleşi programının Kasım ayı söyleşisi 20 Kasım Çarşamba akşamı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleşti. Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide yazar Ahmet Demirhan’ın Şaman ve Tengri adlı kitabı merkeze alındı. Yoğun ilgi gören söyleşide Şaman ve Tengri, program öncesinde dinleyicilere hediye edildi.
“Şaman, ilkel toplumda var olan bir figürün yeniden üretimi.”
Ahmet Demirhan, şaman kavramının geçmişini irdelerken bu konudaki tarih yazımına da eleştiriler getirdi:
“Şaman, ilkel toplumda var olan bir figürün yeniden üretiminden doğuyor. Tuhaf biçimde, Orta Asya’da doğmuş olması nedeniyle, şamanın Türklerin ilk toplumlarında var olan bir figür olarak yerleşmesi çok kolay oluyor. Doğduğu, yayıldığı coğrafya Türklerin kadim yurdu olarak bilinen bir coğrafya. Dolayısıyla Eski Türklerin Şaman olduğuna dair bir tarih yazımı var. Bunun da tarih içinde sürekliliği kurgulanmaya çalışılıyor.”
“Entelektüel sermayemin bittiğini düşünmüştüm.”
Demirhan, bundan sonra yazmak istediği eserle ilgili de bilgi verdi:
“Ben bu kitapla kendi küpümün boşaldığını hissetmiştim. Artık entelektüel sermayem bitti, yazacağımı yazdım diye düşündüm. Oturup bilimkurgu romanı yazarım, duygusuna kapıldım. Ama öyle olmadı. Şimdi Togan’ın Umumi Türk Tarihine Giriş’te çizdiği hakimiyet çizgisi üzerine çalışıyorum. O hakimiyet çizgisini, o çizginin bugünkü tarih yazımını nasıl etkilediğini ve buradan Avrupa merkezli tarih yazımına bir eleştiri getirilip getirilmeyeceğini deşmeye başladım.”