Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 22-31 Ekim 2021
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
TİYATRO: Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde
Gösterim Tarihler: 22, 23 Ekim
Gösterim Saati: 19.00
Padişahı çok cömert olduğu için bir ülke bolluk ve bereket içinde yaşar. Ama bu padişahın böbürlenme zaafı vardır. Padişahını çok seven vezir, bu zaafına ibret olsun diye onu bir yolculuğa çıkarır. Başka bir diyarda yaşayan Kör Adamın hikâyesini dinlemek için yola düşerler. Padişah ve veziri, günlerce gecelerce yol gidip, sabırla ve merakla, zaaflarla yoğrulmuş insanoğluna örnek birçok insan hikâyesi dinlerler. Ahmet Ümit’in masallardan yola çıkarak kaleme aldığı Masal Masal İçinde, Doğu’nun tüm kadim masalları gibi, iyiyi de kötüyü de içinde barındıran insanoğluna iyinin tarifini sunuyor.
SÖYLEŞİ: 22 Ekim Cuma // 19.00
Kültür Tarihi Söyleşileri: “İslamiyet Öncesi Türk Kültür Tarihi: Hunlar, Göktürkler, Uygurlar”
Sunan: Prof. Dr. Haşim Şahın
Konuk: Prof. Dr. Ahmet Taşağıl
“Kültür Tarihi Söyleşileri”nde, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Göktürkler’den Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte kültür tarihimizin temel dönüm noktaları, başlıca edebi ve kültürel eserler, din ve düşünce, sanat yapıları, abideler, zihniyet değişimi, beslenme kültürü konuları konuşulacaktır. Prof. Dr. Haşim Şahin’in ekim ayındaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl “İslamiyet Öncesi Türk Kültür Tarihi: Hunlar, Göktürkler, Uygurlar” konusunu anlatacak.
SİNEMA: Bambi 2
Gösterim Tarihleri: 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 Ekim
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Annesi avcıların eline geçtiği için bir nevi yetim kalan Bambi’yi büyütmek görevi babasına düşer. Bilge Baykuş’un nasihatleri üzerine Büyük Prens, oğlunun gelişimiyle ilgilenmeye başlar. Oğlu ile farklı yaratılışlara sahip olan prens sert mizaca sahipken, oğlu yaramazlıktan ve eğlenceden hoşlanır. Aslında genç olanlarla pek iyi anlaşamayan baba, kısa zaman içinde oğluna alışır. Öyle ki yerine bir gün oğlunun geçmesini hayal eder. Bu durumda Bambi’ye öğretmesi gereken çok şey olduğunu fark eder ve onun eğitimiyle daha yakından ilgilenmeye başlar.
NAĞMEDAR: 23 Ekim Cumartesi // 15.00
Sinemdeki Türküler
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. Konseri icra edecek Sinemdeki Türküler grubunda yer alan sanatçıların isimleri ise şu şekilde: solist-bağlama Osman Aslan, Gitar Gürkan Sezgin, mey-balaban Selami Gördeli.
ÇOCUK TİYATROSU: Bir Zebra Müzikali
Gösterim Tarihi: 24 Ekim Pazar
Gösterim Saatleri: 13.00, 15.00
Kharo Çölü’nde zebralar, kaktüsler, çöl kirpileri ve daha pek çok canlı vardır. Buradaki zebralar uzun çitlerin ardında yaşarlar. Zebralar spor yapmayı, dans etmeyi ve şarkı söylemeyi çok severler! Eğlenmeyi çok seven bu canlıların karşılaşmak üzere oldukları bir sorun vardır: Susuzluk. Zebralar susuzluğa çözüm bulabilecekler mi? Aralarına yeni katılan bir zebra yavrusu çölde değişikliklerin yaşanmasına neden olacak mı? Çitlerin ardındaki dünya onlara neler getirecek? Müzik, dans ve macera dolu Bir Zebra Müzikali bu soruların cevabını arıyor.
SÖYLEŞİ: 26 Ekim Salı // 19.00
Edebiyat Ne Söyler?: “Sanat ve Transhümanizm”
Sunan: Cemal Şakar
Konuk: Ahmet Dağ
Edebiyat ve edebiyatın meselelerinin disiplinler arası bir yöntemle ele alındığı; her ay farklı bir alandan bir uzmanla edebiyatın muhtelif perspektiflerden masaya yatırıldığı “Edebiyat Ne Söyler?” söyleşileri ekim ayında akademisyen-yazar Ahmet Dağ’ı ağırlıyor. Moderatörlüğünü yazar Cemal Şakar’ın üstlendiği “Edebiyat Ne Söyler?” söyleşileri, Türk edebiyatına dair derinlikli bir kavrayış çabasıyla alternatif bir edebiyat gündeminin imkânlarını yokluyor.
SÖYLEŞİ: 27 Ekim Çarşamba // 19.00
100 Yüze İmza ve Söyleşi
Sunan: Samed Karagöz
Konuk: Sibel Eraslan
Zeytinburnu Kültür Sanat, sizleri Türkiye’nin en önemli şair ve yazarlarıyla buluşturmaya devam ediyor. “100 Yüze İmza ve Söyleşi” programının ekim ayındaki konuğu yazar Sibel Eraslan. Yazarın Ayrılık Üzüntülerin Annesidir isimli kitabından hareketle gerçekleştirilecek bu sohbete davetlisiniz.
PANEL: 30 Ekim Cumartesi // 19.00
An Gelir: Vefatının 16. Yılında Attilâ İlhan Paneli
Şair, romancı, eleştirmen, gazeteci, senaryo yazarı ve fikir adamı Attilâ İlhan, vefatının 16. yılında Zeytinburnu Kültür Sanat’ta anılıyor. Prof. Dr. Yakup Çelik’in oturum başkanlığında gerçekleşecek panele, Dr. Öğr. Üyesi Hale Sert, Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, Hayriye Ünal ve Hüseyin Etil konuşmalarıyla katılacak.
ÇOCUK TİYATROSU: Neşeli Hayvanlar Müzikali
Gösterim Tarihi: 31 Ekim
Gösterim Saatleri: 13.00, 15.00
Hikâyeler ormanındaki hayvanlar eskisi gibi neşeli değildir. Ormanlar kralı Aslan oldukça yaşlanmış, kuvvetini kaybetmiştir. Aslan’ın yediklerinden kalanlarla beslenen Tilki, ormandaki hayvanları rahatsız etmektedir. Ona dur demek isteyen orman halkı bir plan kurar ve bunu Tilki’ye karşı oynar. Orman huzurlu günlerine geri döner: Aslan iyi bir lider olmanın adalet ve erdemden geçtiğini hatırlar. Eşek, gurur ve kibrin ne kadar zararlı olduğunu görür. Hayvanlar birlikte hareket ederek daha güçlü olduklarını, yabancılara güvenmenin ne kadar tehlikeli olduğunu, iyi ve güzel davranışın önemini kavrarlar.
SİNEMA: 101 DALMAÇYALI
Gösterim Tarihleri: 30, 31 Ekim
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Londra ve çevresindeki eyaletlerde, Dalmaçya cinsi köpeklerin çalınması olayları günden güne artmaktadır. Günün birinde, Pongo ve Perdy adlı Dalmaçya köpeklerinin yeni doğan yavruları da kaçırılır. Kaybolan Dalmaçya cinsi köpekleri arama macerası böylece başlar.
SERGİ: “Ağaç Portreleri” Mehmed Özçay Fotoğraf Sergisi
Sergi Süresi: 1 Ekim-14 Kasım 2021
Küratör: Ömer Faruk Şerifoğlu
Mehmed Özçay, 4 Temmuz 1961 yılında Trabzon’da doğar. Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olur (1986). Erzurumlu Hattat Fuad Başar’dan sülüs ve nesih hatlarını meşk eder ve icazet alır (1993). IRCICA’nın düzenlediği milletlerarası hat yarışmalarının ilk ikisine (1986 ve 1989) katılır, başta sülüs-nesih dalında birincilik olmak üzere muhtelif dallarda altı ödül kazanır. Özçay, 25 yıllık sanat hayatından seçtiği eserlerini 2007 yılında Arapca Nur-u Aynî ve İngilizce Spoken by The Hand Heard by The Eye adıyla kitap halinde neşreder. Yurt içi ve yurt dışında 30’un üzerinde sergiye iştirak eder ve ilk şahsî sergisini kardeşleri Osman Özçay ve Fatma Özçay’la birlikte İstanbul’da Yıldız Sarayında açar (1996). İstanbul’da Milli Kültür Vakfı (1998), Katar-Doha (1998), Abu Dhabi (1998), Sharjah (1999), Dubai (2003), Abu Dhabi Uluslararası Ki - tap Fuarı’nda (2017) “Özçay” hat sergilerini gerçekleştirir. Yurt içi ve yurt dışındaki muhtelif müze, koleksiyon ve camilerde yüzlerce eseri vardır. Amatör olarak fotoğraf sanatıyla da ilgilenen sanatçı, hat sanatının kendisine kazandırdığı titizliği fotoğraflarına da yansıtır.
SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi
-Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu-
Sergi Süresi: 8 Ekim-31 Aralık 2021
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Küratör: Halûk Perk
***
Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi-Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı-Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim.
Halûk Perk
***
Sergide Hattat Özyazıcı’nın kişisel eşyalarının yanı sıra hat çalışmaları; sülüs yazıları, celî sülüs cami kalıp çalışmaları, cami kubbe yazı kalıpları, taslak çalışmaları, sülüs ve nesih, ta’lik, dîvânî, rik’a, kûfî ve tuğra yazıları, mezar taşı çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca sanatçının grafik çalışmaları; kaligrafi, tabela, afiş, reklam, plak zarfı, etiket, vinyeti tayyare piyangosu, hisse senedi ve poliçe, diploma, harita, kitap, logo, isim istifi ve mühür çalışmalarından örnekler yer almaktadır.