Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 15-21 Kasım 2021
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
SİNEMA: Süper Köpek ve Turbo Kedi
Gösterim Tarihleri: 15, 16, 17, 18 Kasım
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Süper Köpek ve Turbo Kedi, dünyayı sevgi dolu bir yer haline getirmek için çabalayan bir köpek ve kedinin hikâyesini anlatıyor. Bilim insanı olan sahibi tarafından uzaya gönderilen Buddy isimli köpek, 50 yıl sonra dünyaya döner. Artık insanların, hayvanların en iyi arkadaşı olmadığını görür ve çok şaşırır. Dünyanın yeni haline alışmaya çalışan Buddy’e Felix adında bir kedi yardımcı olur. Buddy ve Felix, karşılarına çıkan her türlü engeli aşmaya çalışır. Buddy ve Felix, dünyayı eski haline getirecek olan süper kahramanlar olmayı başarabilecek midir?
SÖYLEŞİ: Kavramların İzinde
16 Kasım Salı // 19.00
Sunan: Asım Öz
Konuk: Prof. Dr. Cemil Aydın
“Kavramların İzinde” söyleşi programında, kültürel ortamın yeni ve eski meseleleri günümüzdeki konumlanışlarıyla ele alınacak. Kasım ayında Asım Öz konuğu Prof. Dr. Cemil Aydın’la İslam âlemi fikrinin, 1870’lerde ortaya çıkışını mümkün kılan şartlar üzerinde durulacaktır. İslam âlemi fikrini mümkün kılan küresel siyasi bağlamın, Avrupa sömürgeciliğini meşrulaştırmak için Müslümanlara yönelik uygulanan ayrımcı ve ırkçı tavırlar olduğu belirgin kılınacak, İslam birliği idealinin 1880 ile 1980 arasındaki yüzyıl boyunca devam eden siyasi ve fikrî tecrübesi tartışılacaktır.
*Söyleşimiz çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.
SÖYLEŞİ: Mimarlık ve Yaşam
17 Kasım Çarşamba // 19.00
Sunan: Dr. Olcay Aydemir
Konuk: Prof. Dr. Oğuz Ceylan
İnsanoğlunun barınma ihtiyacı ile başlayan mimarlık, fiziksel olarak bugün eğitimden sağlığa, ekonomiden ticarete kadar hayatın tüm kademelerinde karşılık bulur. Bu fiziksel süreci sosyal, kültürel, iktisadî ve çevresel parametrelerden ayrı tutmak imkânsız. Dr. Olcay Aydemir’in sunduğu “Mimarlık ve Yaşam” söyleşisinde özellikle tarihi bir kent olan İstanbul’da mimarlığın farklı boyutları ele alınarak alanında uzman, ilgili mimar ve tarihçiler konuk ediliyor. Programın kasım ayındaki konuğu mimar Prof. Dr. Oğuz Ceylan, mimari yapıları koruma konusundaki bilgi ve deneyimlerini görseller eşliğinde anlatacak.
TİYATRO: Her Şey Yolundaymış Gibi
Gösterim Tarihleri: 18, 19, 20 Kasım
Gösterim Saati: 20.00
Amerikalı yazar Neil LaBute’un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı üç kısa oyunu Ölüler Diyarı, Bir Mutluluk Anı ve Karmakarışık bir araya gelerek Her Şey Yolundaymış Gibi başlığıyla izleyiciyle buluşuyor. Karmaşık insan ruhunun ikili ilişkilerdeki akılalmaz yansımalarını gözler önüne seren Her Şey Yolundaymış Gibi, çiftlerin ilişkilerinde sorumluluk almalarından kaçmalarını ve nasıl ölümcül bir hesaplaşmaya taşındıklarını anlatıyor. İzlediklerinizin başınıza gelmediğine bir yandan sevinebilir bir yandan benim de başıma gelmesi muhtemel diye düşünebilirsiniz.
SÖYLEŞİ: Kültür Tarihi Söyleşileri
19 Kasım Cuma // 19.00
Sunan: Prof. Dr. Haşim Şahin
Konuk: Prof. Dr. Aydın Usta
“Kültür Tarihi Söyleşileri”nde, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Göktürkler’den Osmanlılar’a kadar uzanan süreçte kültür tarihimizin temel dönüm noktaları, başlıca edebi ve kültürel eserler, din ve düşünce, sanat yapıları, abideler, zihniyet değişimi, beslenme kültürü konuları konuşulacak. Prof. Dr. Haşim Şahin’in kasım ayındaki konuğu Prof. Dr. Aydın Usta “Türkler ve İslamiyet: İslamiyet Türklerin Hayatında Neleri Değiştirdi?” konusunu anlatacak.
SİNEMA: Orman Çocuğu 2
Gösterim Tarihleri: 19, 20, 21 Kasım
Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00
Disney’in 1967 klasiği Man Cub Mowgli’si, animasyon filmi ile geri dönüyor. Mowgli, artık bir orman kasabasında, kendisini evlat edinen bir aile birlikte yaşar. Ormandaki maceralarını ve iyi arkadaşları Balo, Bear ve Baheera’yı çok özler. Ancak kasabalılar ormanın, çocuklar için çok tehlikeli olduğuna inandıkları için Mowgli’ye oraya gitmesi için izin vermezler. Mowgli, yalnızlıktan ve mutsuzluktan bıkıp bir gün evden kaçarak ormana gider. Ancak ondan intikam almak ve ailesine zarar vermekle tehdit eden biri ile karşılaşır. Mowgli hayatta kalmak için onunla savaşmak zorundadır.
NAĞMEDAR: Elhan-ı Aşk
20 Kasım Cumartesi // 15.00
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. Elhan-ı Aşk grubunda yer alan sanatçıların isimleri ise şu şekilde;hânende Hüseyin Suer, neyzen Hüseyin Avni Özaydın, kanunî Onur Nak.
SİNEMA: Bir Park Hikayesi
Gösterim Tarihi: 21 Kasım
Gösterim Saatleri: 13.00-15.00
Çocukların eğlenceli vakit geçirmeleri, ebeveynlerinin ise rahat bir nefes almak için gittikleri şirin bir parkta geçer bu hikâye. Parkın temiz kalması için asılan uyarı levhaları, temizlik görevlisinin ikazları ve çabaları parkı temiz tutmaya yetmez. Bu durum parkı ev olarak kullanan kedi ve köpeği oldukça rahatsız eder. Kedi ve köpek arkadaşları Umut’la parkı eskiden olduğu gibi temiz hale getirmeye çalışırlar. Minik izleyicilerle diyalog halinde sahnelenen oyunda, sürprizler ve yarışmalar da izleyicilerle buluşacak...
SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi
-Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu-
Sergi Süresi: 8 Ekim-31 Aralık 2021
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Küratör: Halûk Perk
***
Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi-Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı-Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim.
Halûk Perk
***
Sergide Hattat Özyazıcı’nın kişisel eşyalarının yanı sıra hat çalışmaları; sülüs yazıları, celî sülüs cami kalıp çalışmaları, cami kubbe yazı kalıpları, taslak çalışmaları, sülüs ve nesih, ta’lik, dîvânî, rik’a, kûfî ve tuğra yazıları, mezar taşı çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca sanatçının grafik çalışmaları; kaligrafi, tabela, afiş, reklam, plak zarfı, etiket, vinyeti tayyare piyangosu, hisse senedi ve poliçe, diploma, harita, kitap, logo, isim istifi ve mühür çalışmalarından örnekler yer almaktadır.