ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 8-14 OCAK HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni sezon başladı! Yeni haftada yine birbirinden güzel etkinlikler Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverleri bekliyor. Her sezon olduğu gibi bu sezon da çeşitli söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. İşte bu haftanın kültür sanat takvimi:
SİNEMA: Yakari: Muhteşem Bir Macera
Gösterim Tarihleri: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Ocak
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Yakari, vahşi bir at ile yola koyulan küçük bir çocuğun hikâyesini konu ediyor. Küçük bir Sioux çocuğu olan Yakari, evcilleştirilemeyeceği söylenen vahşi bir at olan Little Thunder ile yola koyulur. Yolculuk sırasında Büyük Kartal tarafından ziyaret edilen Yakari, ondan çok özel bir hediye alır. Büyük Kartal Yakari’ye muhteşem bir tüy ile hayvanlarla konuşabilme yeteneği verir. Aldığı inanılmaz yeteneğin ardından yola devam eden Yakari ve Little Thunder için bu yolculuk, aralarında ömür boyu sürecek bir dostluğun başlamasını sağlar.
SÖYLEŞİ: Peyam-i Garb
Sunan: Aykut Ertuğrul
Konuk: Nabi Avcı
9 Ocak Salı // 19.30
Peyam-i Garb, insanların iletişim kurmakta, birbirini anlamakta her gün biraz daha zorlandığı; ortak sembollerin gitgide buharlaştığı çağımızda, “dilinin ve dünyasının sınırları” birbirine yakınlaşan bir topluluk inşa etmeyi amaçlıyor. Çünkü birbirinin okuduğu kitaplardan, izlediği filmlerden, temaşa ettiği eserlerden haberdar fertlerden müteşekkil küçük ya da büyük bir toplulukta bulunmak tam da bugünlerde dünyanın en zor ve anlamlı eylemi sayılabilir. Peyam-i Garb’ta Nabi Avcı, Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünde her ay bir kitaptan; filmlere, şarkılara, resimlere, Türkiye ve dünyadaki edebiyat ve sanat olaylarına serâzat uzanan bir sohbet yürütecekler. Ekim ayında, Nabi Avcı’nın aynı zamanda çevirmenliğini de üstlendiği, Tradisyonalizm’in öncü isimlerinden Müslüman Fransız filozof Rene Guénon’un kült kitabı Modern Dünyanın Bunalımı eseri; kelimeler, kavramlar, düşünceler, kitaplar arasındaki yolculuğumuzun ilk durağı olacak. Bu yolculuğa hepiniz davetlisiniz.
SEMİNER: İslâm Felsefesinde Sembolik Hikâyeler
Sunan: Prof. Dr. Ömer Türker
11 Ocak Perşembe // 19.30
İnsanoğlunun en eski uğraşlarından biri olan hikâye anlatıcılığı, bir yanıyla düşüncenin de taşınması, dönüşmesi, gelişmesi işlevlerini yürütmüştür. Bu bağlamda kimi hikâyelerin taşıdığı kıymet, zamanının ötesine geçmiş, her dönemin insanlarına seslenmiştir. Prof. Dr. Ömer Türker, İslâm Felsefesinde Sembolik Hikâyeler seminerlerinde İbni Tufeyl, Şihabeddin Sühreverdî, İbni Sina gibi önemli filozofların anlattığı çeşitli sembolik hikâyeleri ele alıyor.
SİNEMA: Aybüke: Öğretmen Oldum Ben
Gösterim Tarihleri: 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Ocak
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Aybüke: Öğretmen Oldum Ben, büyük bir kahramanın gerçek hikâyesi. En kutsal mesleklerden biri olan öğretmenliği aşkla yapan, içi mesleğine duyduğu sevgiyle dolu, sevgisini de “Öğretmen oldum ben.” cümlesi ile hafızalarımıza kazımış bir kahraman. Mesleğini yapmak için Batman’ın Kozluk ilçesine giden ve burada Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde görevini ifa ederken teröristlerce şehit edilen Aybüke Öğretmen’in gerçek hikâyesi şimdi beyaz perdede.
PANEL: Doğumunun 124. Yılında Abdülbaki Gölpınarlı Paneli
Moderatör: Dr. Coşkun Yılmaz
Konuşmacılar: Yüksel Gölpınarlı, Prof. Dr. Mustafa Kara, Esin Çelebi Bayru, Ahmet Güner Sayar
12 Ocak Cuma // 19.30
Zeytinburnu Kültür Sanat olarak, kültür ve sanat dünyamıza katkı sağlamış önemli isimleri düzenlediğimiz panellerle anmaya devam ediyoruz. Bu ay, çalışmaları ile yaşadığımız toprakların mayası niteliğindeki eserleri unutulmaktan, kaybolmaktan kurtarmış, tabiri caizse dünümüzle bugünümüzün birbirine bağlanmasına ömrünü adamış bir büyük araştırmacımızı, Abdülbaki Gölpınarlı’yı anıyoruz.
Dr. Coşkun Yılmaz’ın yöneteceği panelde konuşmacılar; Prof. Dr. Mustafa Kara, Yüksel Gölpınarlı, Esin Çelebi Bayru ve Ahmet Güner Sayar olacak.
NAĞMEDAR: Vuslat
13 Ocak Cumartesi // 14.30
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Vuslat” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: Hanende Feyzullah Çelebi, Neyzen Rıfat Varol, çelloda Gökhan Karcebaş.
ÇOCUK TİYATROSU: Bir Zebra Müzikali
Gösterim Tarihi: 14 Ocak Pazar
Seanslar: 13.00, 15.00
Kharo Çölü’nde zebralar, kaktüsler, çöl kirpileri ve daha pek çok canlı vardır. Buradaki zebralar uzun çitlerin ardında yaşar. Zebralar spor yapmayı, dans etmeyi ve şarkı söylemeyi çok sever. Eğlenmeyi çok seven bu canlıların karşılaşmak üzere oldukları bir sorun vardır: Susuzluk! Zebralar susuzluğa çözüm bulabilecekler mi? Müzik, dans ve macera dolu ‘Bir Zebra Müzikali’ bu soruların cevabını arıyor.
SERGİ: İnsanlığın Evrensel Soykırımı: Siyonizm Kronolojisi Sergisi
Gösterim Tarihleri: 15 Aralık Cuma – 21 Ocak Pazar
İnsanlık, İsrail’in Filistin topraklarında 75 yıl önce başlayan işgal girişiminden bugüne, şu anda bütün dünyanın gözü önünde çocuk katletmesinin meşru sayıldığı yere nasıl getirildi? “İnsanlığın Evrensel Soykırımı“ sergi projesi, kronolojik olarak insanlığın günümüzde geldiği bu noktayı ve yok oluşunu adım adım bilgilerle, fotoğraflarla ve belgelerle ortaya koyma çalışmasıdır. Sergi, bugün sadece Gazze’deki masum sivillere fiilen soykırım yapan İsrail’in aslında bütün uluslararası örgütlere, demokrasinin beşiği kabul edilen ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne imza atan bütün ülke yöneticilerine nasıl bir ‘zihinkırım’ uyguladığının da altını çiziyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan 19. Uluslararası Savaş Hukuku Sözleşmesi’nden Uluslararası Savaş Mahkemesi’ne, insanlığın ulaşabildiği bütün bu değerlerin bugün İsrail’in önüne geçilemeyen katliamları ve soykırımı nedeniyle insanlıkla beraber yok oluşunun tarihî günlerine şahitlik ediyoruz. Sergi, insanlığın birikiminden, değerlerinden uzaklaşmış, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla birlikte tutsak olduğunun gün yüzüne çıkan ülke yöneticilerine ışık tutarken, ayrıca bütün dünya milletlerinin harekete geçen maşeri vicdanı ve sivil başkaldırışını da gözler önüne sererek, yeni bir dünya mümkün ümidine de odaklanıyor.
SERGİ: Fahreddin Paşa: Medine Müdafii Sergisi
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Gösterim Tarihleri: 17 Ekim Cuma – 21 Ocak Pazar
Medine Müdafii Fahreddin Paşa Sergisi 17 Ekim’de Kazlıçeşme Sanat’ta Açıldı
1. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinen Ömer Fahreddin Türkkan’ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi, Kazlıçeşme Sanat’ta sergileniyor.
Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in 100. yılında Kazlıçeşme Sanat’ta anlamlı bir sergi ve kitap ile anılıyor.
Türk asker ve diplomat Fahreddin Paşa, kısıtlı imkânlarla Medine’de 2 yıl 7 ay boyunca gerçekleştirdiği müdafaa ile tanınmaktadır. Yaptığı savunma ile o dönem Millî Mücadele’ye ışık tutan Medine Kahramanı Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden biri olmuştur.