Prof. Dr. Bedri Gencer ile Kavramların Kalbine Yolculuk
İslamda Modernleşme (1839-1939) kitabının yazarı Prof.Dr. Bedri Gencer; Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Kavramların Kalbine Yolculuk programı gerçekleştirdi. Din, ahd, akit ve selam kavramlarının etimolojik ve manevi yönleriyle ele alındığı söyleşiye katılan dinleyiciler, yüzeysel olarak bildikleri birçok kavram hakkında doğru bilgilere vakıf olarak programdan ayrıldılar.
“Din; borç demektir.”
Akademik çalışmalarıyla kavramlar dünyasına önemli eserler kazandırmış Prof. Dr. Bedri Gencer konuşmasına din kavramının kökeni ve manasının izahıyla başladı. “Din borç demektir. Din, tin, can ve ten kelimeleri arasındaki ilişkiye dikkat etmek gerekir. Eski Türkçe’de sıklıkla kullandığımız bu kelimelerin din kelimesi ile etimolojik bağı vardır.” dedi. Din kavramının yanı sıra ahd, akit gibi kavramların manalarını da dinleyicilerle paylaştı.
“Din insanın maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamak için gönderilmiş ilahi bir ekonomidir. “
Sekülerleşmeyle birlikte farkında olmadan hayatlarımızı din, din dışı olarak ayırdığımızı belirten Gencer; “Din mutlak anlamda kullanıldığı zaman ondan şeriat anlaşılır. Şeriat yasa demektir. İslam ise dinin özel adıdır. Din, şeriat, İslam adları anlamdaştır ve bir bütündür.” dedi. Dinin insan hayatındaki önemine değinerek “Din insanın maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamak için gönderilmiş ilahi bir ekonomidir.” sözleriyle programı sürdürdü.
“Vatan, cennet demektir.”
İç içe geçmiş Arapça ve Türkçe kavramların, zaman zaman anlamından uzaklaştığını, mecazi anlamların asıl kavramların yerine geçtiğini anlatan Gencer; yaklaşık 200 küsür mealde de bazı kavramların tam manasıyla ifade edilemediğini belirtti. “Örneğin; “Vatan sevgisi imandadır.” Hadis-i Şerifinden yola çıkan Namık Kemal, bu hadisi o dönemin şartlarında gayrı müslim tebayı bir araya getirmek için kullanmıştır. Fakat oradaki vatan, esas manasıyla cennet demektir.” dedi. Programa katılan gençlere İbni Abbas’ın eseri Tercüman-ül Kur’an’ı tavsiye eden Bedri Gencer; birçok kavramın bu kitapta tam anlamıyla kullanıldığını belirtti.
“Selam dinin parolasıdır.”
Sekülerleşme, ticaret, sünnet, ümmet, besmele gibi kavramlar hakkında da bilgilerin aktarıldığı program, Bedri Gencer’in selamlaşmanın önemine değindiği; “İslam kelimesinin anlamı teslim olmak olarak bilinir. Hâlbuki ilk anlamı barıştırmaktır. Selam da bunun parolasıdır. Bir dini diğerlerinden ayıran selamlaşma şeklidir. Bizim selamlaşmamız barış kökünden geldiği için, insanlar arasında birleştirici, iyileştirici etkisi vardır. Bu yüzden selamımızı sıklıkla kullanmalıyız.” sözleriyle sona erdi.