ŞAİR AHMET MURAT ÖZEL ZKSM'DE USTASIYLA MUHABBET PROGRAMINA KONUK OLDU
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gazeteci Yazar Nuriye Çakmak Çelik’in sunumuyla her ay değerli isimlerle hayat hikâyelerinin, meslek tecrübelerinin konuşulduğu Ustasıyla Muhabbet’in aralık ayı konuğu şair Ahmet Murat Özel oldu.
BU, ÇOCUKLARI KIRILGAN HÂLE GETİRİYOR
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan Ustasıyla Muhabbet programı 22 Aralık akşamı saat 19.30’da başladı. Nuriye Çakmak Çelik, programda Ahmet Murat Özel’le hayat hikâyesinden hareketle dünyaya, ülkemize ve yaşadığımız zamanlara dair bir söyleşi gerçekleştirdi. Ahmet Murat Özel; “Biz, çocuklara kıyamıyoruz. Sorumluluk yükleyemiyoruz onlara, onların risk almasını çok istemiyoruz, alacakları muhtemel riskleri temizliyoruz, onların önlerini açıyoruz falan. Bu, çocukları kırılgan hâle getiriyor. Herhalde, bizden önceki nesil, biz böyle olduk ama bizden önceki nesil böyle değildi. Herhalde birçoğumuzun babası da böyle değildir. Onlar bizi ‘başının çaresine bak’ şeklinde büyüttü. Çünkü rahmetli, 5-6 aylıkken babasını kaybetmiş, 8-10 yaşında annesini kaybetmiş. Dolayısıyla 2-3 kardeş bir evde hayatlarını çevirmişler 12-13 yaşına kadar. Sonra evlatlık alınmış falan… Kendi kendine okumuş etmiş yani. Dolayısıyla bunlar küçük işler. Otobüs var, otobüse biner gidersin Kartal’da bir adresi bulursun, ne olacak yani. Gidersin, yatılı okursun, ne güzel işte, daha ne istiyorsun… Ayakkabıyı 12 yaşında gören bir adam olduğu için kendisi…” sözleri ile nesiller arasındaki farklılığa dikkat çekti.
O İŞİN DÜNYANIZI DOLDURUYOR OLMASI GEREKİYOR
Şair Ahmet Murat, şiirdeki başarısından hareketle mesleki başarının sırrına dair şu değerlendirmeleri yaptı; “Gördüğüm şu; bir meslekte netice almak için, bir işte, herhangi bir işte netice almak için baya o işin sizin dünyanızı dolduruyor olması gerekiyor. Yani bu sizden fedakarlık isteyen bir aslında yolculuk başlıyor. Hangi iş yapılırsa yapılsın… Ben mesela şeyi de okudum, hâlâ daha okuyorum ve o tür hikâyeleri okumayı seviyorum; mesela adamın bir tanesi diyelim ki işte bir tür poğaçanın ya da bir tür galetanın uzmanı. Yani onu, o anasonlu galetayı o fırın yapıyor. Ama adamla konuşunca şunu anlıyorsunuz, adamın dünyası galeta, anason kokuyor yani adam konuşurken size oradan o sevgi geliyor. O hamur hakkındaki konuşması, babasını anlatması, ustasından bahsetmesi falan… Dünyasını doldurduğunu görüyorsunuz. Benim gördüğüm bu. Yani biraz dünyanın böyle bir idealle ve o idealin uçlarıyla, o ideali besleyecek olan çabalarla doldurulması gerekiyor. Hele uğraştığınız iş zihinle alakalı bir işse.”
Program, seyircilerden gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.
AHMET MURAT ÖZEL KİMDİR?
Şair, çevirmen, editör, radyo ve televizyon programı sunucusu. 30 Haziran 1971, Karaman doğumlu. Tam adı Ahmet Murat Özel’dir. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, Özel Lale Erkek Lisesi, Karaman Lisesini bitirdikten sonra bir yıl Kahire’de, bir yıl da Tanta’da olmak üzere iki yıl Mısır’da bulundu; El Ezher Üniversitesinden ikinci sınıfta iken ayrıldı, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans çalışmasını ve doktorasını Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde tamamladı. Yüksek lisans tezi: “İbn Rüşd’ün Varlık Ve Bilgi Alanlarında İbn Sina’ya Yönelttiği Eleştiriler” (2001).
Bir süre Konya’da öğretmenlik (1997-2002) yaptıktan sonra İstanbul’da editörlük (2002-), Marmara FM için “Okuma Gözlüğü” adlı bir program yaptı.
Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Ahmet Murat Özel, ayrıca TRT 2 kanalında bir kültür-edebiyat programı hazırlayıp sunuyor, Nihayet adlı edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.