ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT'TA TARİH SOHBETLERİ PROGRAMININ ARALIK AYI KONUĞU PROF. DR. MUSTAFA KOÇ OLDU
Mehmet Hakan Kekeç’in sunduğu Tarih Sohbetleri’nin aralık ayı programı 8 Aralık akşamı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleşti. Tarihin farklı dönemlerinden farklı konuların uzmanlarıyla konuşulduğu Tarih Sohbetleri’nde aralık ayının konuğu Prof. Dr. Mustafa Koç oldu.
İSTANBUL’U RUHANİYETLERİ BESLEMEYE DEVAM EDİYOR
8 Aralık akşamı saat 19.30’da başlayan ve “İstanbul Suriçi’nin Sırları” konulu aralık ayı söyleşisinde Prof. Dr. Mustafa Koç, geçmişten günümüze İstanbul ve özellikle Suriçi’nin tarihini anlattı. Prof. Dr. Koç; “İstanbul’u, fetihle müjdelenen sultan ve sultanın maiyetiyle gelenlerin ruhaniyetleri beslemeye devam ediyor. Her köşe başında İstanbul’un fethine iştirak etmiş ve Peygamber’in hadisine mazhar olmuş, ne mutlu o askere dediğimiz insanların neşetleri, makamları var. Silueti, makamları bunlar tayin ediyor. Kur’an’ı anlatan, Allah’ı anlatan, Peygamber’i anlatan medreselerimiz var. Yani ilmihalden bütün bir cemiyete ilham veren mevzuatın okunduğu, okutulduğu böyle bir yapıydı. Cemiyet yeknesaktı. Topluca yaşıyordu. Henüz ferdileşmemiş, bireyselleşmemişti. Cemiyet, eksiğini tamamlayan, diğer fertlerin eksiğini tamamladığı bir nizam, bir hiyerarşi kurmuştu. İstanbul, Osmanlı Devleti’nin payitahtıydı. Saray buradaydı. Ordu buradaydı. Ulema buradaydı. Meşayih buradaydı. Kendi hâlinde, mütevazi insanlar buradaydı.” sözleri ile fetih sonrası dönemdeki İstanbul’u anlattı.
NEREDE BÜYÜK BİR SARAY VARSA ŞEHRİN KİMYASINI ŞEKİLLENDİRİR
Mustafa Koç, özellikle Topkapı Sarayının İstanbul’u şekillendirmesi hakkında ise şu sözleri söyledi: “İstanbul’u inşa edenlerden biri saraydır. Saray buradadır. Devlet-i Aliyye’nin sarayı burada. Saray muntazam bir teşrifattı. Her şeyin yerli yerine oturduğu bir nizamdı. Ta Hunlardan, Göktürklerden kademe kademe, damıtıla damıtıla Selçukluda ve daha sonra Osmanlıda kıvamını bulmuş dehşet bir yapı. Sarayı, teşkilatı, nizamı, ahengi… Bu saray şehri şekillendirir. Nerede büyük bir saray varsa şehrin kimyasını şekillendirdiği konusunda ittifak içinde olmalıyız. Saray aynı zamanda saraylıları vaat eder. Bir idari mekanizma, saraydan çıkan., sarayda terbiyeden geçmiş, saray terbiyesinden geçmiş beyler ve hanımlar var. Ve bunlar şehrin içine dökülür. Bu saray terbiyesinden geçenler, ahir zamanda şehre saray terbiyesi de katıyorlardı.”
PROF. DR. MUSTAFA KOÇ KİMDİR?
1969’da Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1991). Aynı bölümde yüksek lisans ve doktora yaptı (1998). Türk dili tarihi ve metin neşri üzerine yoğunlaşan Koç, halen Bilecik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Halen kurucusu olduğu Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (ORDAF) başkanlığını yürütmektedir.