KAZLIÇEŞME SANAT'TA PROF. DR. ALİ SATAN'LA MEDİNE MÜDAFAASI VE FAHREDDİN PAŞA KONUŞULDU
Zeytinburnu’nun önemli kültür mekânlarından Kazlıçeşme Sanat büyük bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın çektiği fotoğraflardan oluşan “Öncü Bir Fotoğrafçı, Fahreddin Paşa, Medine Müdafii” sergisi, Fahreddin Paşa’nın az bilinen bir özelliğini, fotoğrafçılığını, ön plana çıkarıyor. Bu sergi kapsamında, serginin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu, “Millî Mücadele’nin İlham Kaynağı: Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa” başlıklı söyleşide tarihçi Prof. Dr. Ali Satan’ı ağırladı. Kazlıçeşme Sanat’ta 10 Ocak Çarşamba akşamı Öncü Bir Fotoğrafçı, Fahreddin Paşa, Medine Müdafii sergisinin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu, tarihçi Prof. Dr. Ali Satan ile Millî Mücadele’nin İlham Kaynağı: Medine Müdafaası ve Fahreddin Paşa başlıklı bir söyleşi düzenledi.
SON PEYGAMBER’İN SON MÜDAFİİSİNDEN BAHSEDİYORUZ
Programın başında Prof. Dr. Ali Satan, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Bu sergi için hem sana (Ömer Faruk Şerifoğlu) hem de Zeytinburnu Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Zira Fahreddin Paşa’yı yeteri kadar tanıdığımızı ben düşünmüyorum. Türkiye olarak ve hak ettiği değer itibariyle elimizde muazzam bir hikâye var, muazzam bir olay var fakat bunun gerek tarih araştırması bakımından gerek edebî yönüyle gerek sinemasal açıdan değerlendirdiğimizde bu malzemeyi, bu büyük olayı yeteri kadar değerlendirmemiş bir Türkiye olarak görüyorum kendimizi. Dolayısıyla serginin burada varlığı, açılması ve devamı ve gördüğü ilgi son derece önemli. Ve bu bütün kültür çevrelerine bir işaret olarak alınması gerektiğini düşünüyorum. Bunun üzerine daha fazla gitmemiz gerekiyor. Bu sergi çok kıymetli. Otuz senedir bu sergiyi hazırladığını biliyorum ben. Otuz senedir malzeme topluyor Ömer Faruk Bey. Ve ortaya muazzam bir iş çıktı, iki cilt kitap çıktı. Bunlar müthiş şeyler ama burada kalmamalı. Bunun buradan yürümesi gerekiyor. Daha büyük işlere dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim ve bu, dünya çapında bir iş. Bu, bütün Müslümanları ilgilendirdiği gibi bütün dünyayı ilgilendiren bir mevzu esas itibariyle. Yani Son Peygamber’in son müdafisinden bahsediyoruz. Yeteri kadar bu başlık bile bence anlamlı.”
TEK İSTİSNA OSMANLI DEVLETİ’NİN BİZATİHİ KENDİSİDİR
Programın devamında Ali Satan, “Medine Müdafii Fahreddin Paşa hem biz Türkler için bir övünç kaynağı hem bütün Müslümanlar için… Hem de harp tarihi bakımından son derece kıymetli bir iş yaptığını biz görüyoruz, çok özel bir durumdan bahsediyoruz.” sözleri ile Fahreddin Paşa’nın önemine dikkat çekti. Daha sonra Fahreddin Paşa’nın yaşadığı döneme ve Osmanlının o dönemki vaziyetine dair şunları söyledi: “19. Yüzyıl itibariyle dünyada korkunç bir emperyalizm dalgasıyla karşı karşıyayız, hepimiz biliyoruz. Buna uluslararası tarih kitapları zaten Emperyalizm Çağı diyor. Dolayısıyla bu Batı Avrupa merkezli büyük dalga karşısında direnen kim var diye baktığımızda bu büyük dalgaya karşı direnebilecek neredeyse güç kalmamış vaziyette. Bunun tek istisnası 20. yüzyıla girerken Osmanlı Devleti’nin bizatihi kendisidir. Osmanlı Devleti dışında emperyalizme direnen ne Hint kaldı, ne Çin kaldı, ne Japonya kaldı… Dünyada doğru dürüst bir şey kalmadı. Dünyanın kalanını hegemonyası altına alan bir Avrupa gerçeği ile karşı karşıyayız. Buna direnmeye çalışan bir Osmanlı Devleti var. Esas itibariyle Osmanlı Devleti’nin bütün hikâyesi de Avrupa’ya karşı, başından itibaren, Avrupa’ya karşı tek başına mücadele eden ve bunu başaran bir güç olmasıyla ilgili. Yani ta erken zaman Türklerin Rumeli’ye geçmesi ile beraber esas itibariyle Anadolu’da daha önce karşılaştığımız Haçlı Seferleri’yle bu defa Rumeli’de karşılaşıyoruz.”
Program, seyircilerden gelen soruların yanıtlanması ile son buldu. Programın tam video kaydını Zeytinburnu Kültür Sanat YouTube Kanalından izleyebilirsiniz.
PROF. DR. ALİ SATAN KİMDİR?
Ali Satan, 1990 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans, 1994 yılında Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Cumhuriyet Tarihi alanında yüksek lisans ve 2001 yılında doktorasını tamamladı. İki yıl İngiltere’de kalıp İngiliz arşiv ve kütüphanelerinde çalıştı. 1995’te mezun olduğu bölüme Araştırma Görevlisi oldu. 2012’de doçent, 2019 profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesidir. Aynı zamanda Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi olan Ali Satan’ın yazdığı ve yayına hazırladığı eserlerden bazıları şöyledir; Ya İstiklal Ya Ölüm: Kongrelerle Milli Mücadele Dönemi, 2020, 100 Soruda Milli Mücadele, 2018, 100 Soruda Birinci Dünya Savaşı, 2017, Türk ve İngiliz Belgelerinde Halifeliğin Kaldırılışı, 2017, Son Halife Abdülmecid Efendi, 2016, Tanıkların Diliyle Kıbrıs Olayları 1955-1983, (Erdoğan Şentürk ile),2012, ve İngiliz Yıllık Raporlarında Türkiye 1920-1926 (6 cilt).