ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 19-25 ŞUBAT HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni haftada yine birbirinden güzel etkinlikler Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverleri bekliyor. Her sezon olduğu gibi bu sezon da çeşitli söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. İşte bu haftanın kültür sanat takvimi:
SİNEMA: Puloi Asla Yalnız Uçmayacaksın
Gösterim Tarihleri: 16, 17, 18, 19, 20, 21 Şubat
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Puloi, çok küçük olduğu için henüz uçmayı öğrenememiş yavru bir kuştur. Ailesi güneye göç edince Puloi, Kutuplar’da tek başına kalır. Burada kendisine yeni arkadaşlar edinen Puloi, bir yandan Kutup soğuğu ve düşmanlarına karşı hayatta kalmaya çalışırken bir yandan da sevdiği kuşu, Kötü Kartal Gölge’ye karşı korur.
SÖYLEŞİ: 100 Yüze İmza ve Söyleşi
Sunan: Aykut Ertuğrul
Konuk: Yasin Ramazan
20 Şubat Salı // 19.30
Zeytinburnu Kültür Sanat, sizleri Türkiye’nin en önemli şair ve yazarlarıyla buluşturmaya devam ediyor. “100 Yüze İmza ve Söyleşi” programında Aykut Ertuğrul’un şubat ayındaki konuğu Yasin Ramazan olacak. “Gerçeklik Yeniden” isimli kitabından hareketle, Yasin Ramazan’ın eserleri ve yazı hayatı üzerine yapılacak bu sohbete davetlisiniz.
(Gerçeklik Yeniden kitabı, ilk 100 katılımcıya hediye edilecektir.)
SÖYLEŞİ: Cumhuriyet’in Manzarası
Sunan: Asım Öz
Konuk: Prof. Dr. Yusuf Özkır
21 Şubat Çarşamba // 19.30
Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle bir asırlık serüvenin dönemler ve zihniyetler bakımından muhasebesi ancak belli tutum ve tavırlarla şekillenen alanların tarihsel ve kültürel manzarasının serencamı üzerinden yapılabilir. “Cumhuriyet’in Manzarası” adlı programlar serisinde, birbirinden farklı alt dönemlerin teamülleri, gelenekleri ve tarihsel praksisiyle birlikte bir 100 yıl dökümü yapılıyor. Prof. Dr. Yusuf Özkır’ın konuk olacağı ve “Basın” konusunun konuşulacağı seminerde, Türkiye’de basının 100 yıllık macerası değerlendirilecektir.
SEMİNER: İslâm Felsefesinde Sembolik Hikâyeler
Sunan: Prof. Dr. Ömer Türker
22 Şubat Perşembe // 19.30
İnsanoğlunun en eski uğraşlarından biri olan hikâye anlatıcılığı, bir yanıyla düşüncenin de taşınması, dönüşmesi, gelişmesi işlevlerini yürütmüştür. Bu bağlamda kimi hikâyelerin taşıdığı kıymet, zamanının ötesine geçmiş, her dönemin insanlarına seslenmiştir. Prof. Dr. Ömer Türker, İslâm Felsefesinde Sembolik Hikâyeler seminerlerinde İbni Tufeyl, Şihabeddin Sühreverdî, İbni Sina gibi önemli filozofların anlattığı çeşitli sembolik hikâyeleri ele alıyor.
SİNEMA: Kaptan Dandun
Gösterim Tarihleri: 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Şubat
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Kaptan Dandun, bir gemi kaptanı ve dostlarının onları alt etmeye çalışan düşmanlarına karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Sharky isimli gemilerini denize indirmeye hazırlanan Kaptan Dandun ve mürettebatı başlarına geleceklerden habersizdir. Kaptan Dandun için dostları Mikey ve Bonnie her şeyden önemlidir. Onların başı derde girdiğinde ise her şeyi yapmaya hazırdır. Dandun ve arkadaşları onları alt etmek isteyen düşmanlarına karşı zorlu bir mücadeleye atılır.
SÖYLEŞİ: Tarih Sohbetleri
Sunan: Mehmet Hakan Kekeç
Konuk: Prof. Dr. Gültekin Yıldız
24 Şubat Cumartesi // 19.30
Tarih Sohbetleri programında Mehmet Hakan Kekeç, her ay yeni bir konukla tarihe ışık tutuyor. İnsanlığın en eski çağlarından modern zamanlara tarihin önemli olayları, önemli değişimleri, Türk milletinin tarih içindeki yeri gibi pek çok önemli başlık; alanın kıymetli isimleriyle birlikte bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilecek. Mehmet Hakan Kekeç, şubat ayında Prof. Dr. Gültekin Yıldız ile “Osmanlı Döneminde Askerî Müdahale ve Darbeler” hakkında bir sohbet gerçekleştirecek.
NAĞMEDÂR: İlahi Nefesler
24 Şubat Cumartesi // 14.30
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “İlahi Nefesler” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: M. Hadi Duran, Hüseyin Avni Özaydın, Onur Nak.
ÇOCUK TİYATROSU: Pamuk Dede Masalı
Gösterim Tarihi: 25 Şubat Pazar
Seanslar: 13.00 – 15.00
Doğayı, hayvanları seven iki meraklı arkadaş olan Akıllı Bıdık ve Şakacı Miki lakaplı çocuklar, sokakta sevecek hayvan bulamayınca kasabadaki kapanmak üzere olan son hayvanlı sirki merak edip gizlice içeriye girerler. Sirkte çalışan eskisi gibi gösteriler yapamayan yaşlı sihirbaz Pamuk Dede de gösteri yapacak çocuk bulamadığı için üzgün durumdadır. Sirkin palyaçosu Pırpır da çocukları eğlendiremediği için eskisi kadar mutlu değildir. Çocuklar sirke girer ve kafeste zor şartlarda yaşayan hayvanları görürler. Pamuk Dede ve Palyaço ile başta anlaşamasalar da hem akıllı davranışlarıyla hem de sevimlilikleriyle ikisine yardım ederler.
SERGİ: Fahreddin Paşa: Medine Müdafii Sergisi
Yer: Kazlıçeşme Sanat
Gösterim Tarihleri: 17 Ekim Cuma – 1 Nisan Pazartesi
Medine Müdafii Fahreddin Paşa Sergisi 17 Ekim’de Kazlıçeşme Sanat’ta Açıldı
1. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinen Ömer Fahreddin Türkkan’ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi, Kazlıçeşme Sanat’ta sergileniyor.
Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in 100. yılında Kazlıçeşme Sanat’ta anlamlı bir sergi ve kitap ile anılıyor.
Türk asker ve diplomat Fahreddin Paşa, kısıtlı imkânlarla Medine’de 2 yıl 7 ay boyunca gerçekleştirdiği müdafaa ile tanınmaktadır. Yaptığı savunma ile o dönem Millî Mücadele’ye ışık tutan Medine Kahramanı Fahreddin Paşa, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden biri olmuştur.
SERGİ: Lalezar
Sanatçı: Rauf Tuncer
Gösterim Tarihleri: 14 Şubat Çarşamba - 21 Kasım Salı
1955 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulu İkizdere’de okuyarak, 1974 yılında Rize Erkek İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1979’da Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi. 1989’da İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1974-1986 yılları arasında, ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. Sonrasında, öğretmenlikten ayrılıp İstanbul’da kendi atölyesini kurdu. 1986-1990 yıllarında kültürel ve sanatsal projelerini gerçekleştirmek için Hollanda, Yunanistan, İran ve Suudi Arabistan başta olmak üzere yurt dışı çalışmalara ağırlık verdi. Ardından yurda dönerek; 1991 yılındaUludağ Üniversitesi, Güzel Sanatlar Bölümü’nde göreve başladı. 2009 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Uzun süre, Bursa’da bulunan Mahfel Mado Sanat Galerisi ile Hollanda’da bulunan Kunst Galerie Anatolia Sanat Galerisi’nin kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. Vitray konusunda yayınlanmış bir kitabı bulunan Tuncer, Altamira Sanat dergisinin editörlüğünü yapmaktadır. Yüzü aşkın sayıda ulusal ve uluslararası karma ve kişisel sergiye imza atan sanatçının Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, birçok kurumun müze ve koleksiyonlarında eserleri yer almaktadır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında birçok mimari eserde vitray çalışmaları bulunmaktadır. Halen çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdüren Rauf Tuncer, GESAM üyesidir.