EDEBİYAT VE MİLLÎ MÜCADELE SEMPOZYUMU BAŞLADI
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Zeytinburnu Belediyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından düzenlenen Edebiyat ve Millî Mücadele Sempozyumu başladı.
Modern Türkiye’nin doğuşunda en önemli ve en müessir hadise olan Millî Mücadele’nin edebiyata yansımalarının değerlendirildiği sempozyuma 15 üniversiteden 33 akademisyen katıldı. 28 Nisan Cuma günü saat 14.15’te başlayan sempozyumun ilk günü 3 oturumla tamamlandı.
MİLLÎ MÜCADELE EDEBİYATININ KAPSAM VE İMKÂNLARI
28 Nisan Cuma günü 14.15 itibariyle başlayan sempozyum, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı’nın konuşmalarıyla açıldı. Hemen ardından başlayan ilk oturumunun başlığı “Millî Mücadele Edebiyatının Kapsam ve İmkânları” idi. Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk’un başkanlığında yapılan oturumda sözü ilk olarak “Millî Mücadele ve Edebiyat İlişkisi Neden ve Nasıl Bir Tematik Tür Tarihi Olarak Okunmalıdır” başlıklı tebliği ile Prof. Dr. Erol Köroğlu aldı. İkinci olarak Prof. Dr. Halil Berktay, “Nazım Hikmet ve Pablo Neruda: İki Komünist Şairin 20. Yüzyıl Destanlarında Marksist Anti-Emperyalizm ve Millî Mücadele” başlıklı tebliğini sundu. Oturumun üçüncü konuşmacısı ise Sabri Koz idi. Sabri Koz’un tebliğinin başlığı ise “Âşıkların ve Sokak Destancılarının Dilinde Millî Mücadele” şeklindeydi. Oturumda son olarak Prof. Dr. Hülya Eraydın Argunşah “Kadınların Romanlaştırdıkları Millî Mücadele” başlıklı tebliği ile söz aldı.
ASKERÎ TARİH PERSPEKTİFİNDEN MİLLÎ MÜCADELE EDEBİYATI
17.00’de başlayan ikinci oturumun başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’du. Oturumun ilk konuşmacısı ise Prof. Dr. Gültekin Yıldız oldu. Yıldız’ın tebliğinin başlığı ise “Bir Kolektif Hafıza Sorunu Olarak Millî Mücadele: Resmî Tarih, Yeni Askerî Tarih ve Harp Edebiyatı Bize Ne Söyler, Ne Söylemez?” şeklindeydi. Prof. Dr. Mesut Uyar, “Yazılı Gelenek: Osmanlı Askerlerinin Savaş Anı ve Tecrübelerinin Yayınlanması ve Türk Edebiyatına Etkisi” başlıklı tebliği ile oturumun ikinci konuşmacısı oldu. Üçüncü tebliğ, “Resmî Askerî Yayınlarda Cepheyi Menkıbeleştirmek” başlığı ile Prof. Dr. Ahmet Özcan’a aitti. Oturumun son konuşması ise “Haydutlar ve Kahramanlar: Batı Anadolu Kuvâ-yı Milliyesi ve Edebî Eserlerdeki Yansıması” başlıklı tebliği ile M. Fatih Baş’a aitti.
MİLLÎ MÜCADELE EDEBİYATINDA ETNOKÜLTÜREL TEMSİLLER
Sempozyumun birinci gününün son oturumu 18.15’te Prof. Dr. Haluk Selvi başkanlığında başladı. Bu oturumun başlığı “Millî Mücadele Edebiyatında Etnokültürel Temsiller” şeklindeydi. 3. oturumun ilk konuşmacısı “İlhan Tarus’un ‘Kurtuluş Savaşı’ Üçlemesinde Çerkes ve Azınlık Kimliklerinin Temsili” başlıklı tebliği ile Ahmet Yıldız’dı. Yıldız’ın ardından Caner Yelbaşı, “Millî Mücadele Dönemi Edebiyat-Tarih İlişkisi Bağlamında Çerkesler” başlıklı tebliğini sundu. Oturumun son konuşmacısı ise Nagihan Haliloğlu idi. Haliloğlu’nun “T. E. Lawrence’ın Bilgeliğin Yedi Sütunu’nda Arap ‘Milli’ Mücadelesi” başlıklı tebliğinin ardından oturum ve sempozyumun ilk günü sona erdi.
“Edebiyat ve Millî Mücadele Sempozyumu” 29 Nisan Cumartesi günü 4, 5, 6 ve 7. oturumlarla devam edecek.