ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT 9-15 EKİM HAFTASI ETKİNLİK TAKVİMİ
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni sezon başladı! Yeni sezonun ilk haftasında birbirinden güzel etkinlikler Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sanatseverleri bekliyor. Her sezon olduğu gibi bu sezon da çeşitli söyleşi ve seminerlerin yanı sıra Zeytinburnu Kültür Sanat; sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. İşte bu haftanın kültür sanat takvimi:
SİNEMA: Fındıkkıran ve Sihirli Flüt
Gösterim Tarihleri: 7, 8, 9, 10, 11, 12 Ekim
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Yıllar önce babasını kaybeden Marie, annesi ile birlikte yaşamaktadır. Kötü kalpli Mr. Ratter, bu durumdan yararlanarak Marie’nin annesine evlilik teklif eder. Ratter, Marie’ye iyi gözükmek için ona Fındıkkıran adında oyuncak bir asker hediye eder. Marie’nin annesi yaşadıkları şartlardan dolayı teklifi kabul etmek zorunda kalır. Ancak bu karar Marie’yi mutsuz eder ve Marie mutlu çocukluk yıllarına geri dönmeyi diler. Dileği mucizevi bir şekilde gerçekleşir ve kendisini sihirli bir dünyanın içinde bulur. Marie, oyuncaklarının canlandığı bu yeni dünyada sihirli flütü ele geçirmek için büyük bir maceraya atılır.
SÖYLEŞİ: Peyam-i Garb
Sunan: Aykut Ertuğrul
Konuk: Nabi Avcı
10 Ekim Salı // 19.30
Peyam-i Garb, insanların iletişim kurmakta, birbirini anlamakta her gün biraz daha zorlandığı; ortak sembollerin gitgide buharlaştığı çağımızda, “dilinin ve dünyasının sınırları” birbirine yakınlaşan bir topluluk inşa etmeyi amaçlıyor. Çünkü birbirinin okuduğu kitaplardan, izlediği filmlerden, temaşa ettiği eserlerden haberdar fertlerden müteşekkil küçük ya da büyük bir toplulukta bulunmak tam da bugünlerde dünyanın en zor ve anlamlı eylemi sayılabilir. Peyam-i Garb’ta Nabi Avcı, Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünde her ay bir kitaptan; filmlere, şarkılara, resimlere, Türkiye ve dünyadaki edebiyat ve sanat olaylarına serâzat uzanan bir sohbet yürütecekler. Ekim ayında, Nabi Avcı’nın aynı zamanda çevirmenliğini de üstlendiği, Tradisyonalizm’in öncü isimlerinden Müslüman Fransız filozof Rene Guénon’un kült kitabı Modern Dünyanın Bunalımı eseri; kelimeler, kavramlar, düşünceler, kitaplar arasındaki yolculuğumuzun ilk durağı olacak. Bu yolculuğa hepiniz davetlisiniz.
SÖYLEŞİ: Cumhuriyet’in Manzarası
Sunan: Asım Öz
Konuk: Prof. Dr. Recep Alpyağıl
11 Ekim Çarşamba // 19.30
Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle bir asırlık serüvenin dönemler ve zihniyetler bakımından muhasebesi ancak belli tutum ve tavırlarla şekillenen alanların tarihsel ve kültürel manzarasının serencamı üzerinden yapılabilir. “Cumhuriyet’in Manzarası” adlı programlar serisinde, birbirinden farklı alt dönemlerin teamülleri, gelenekleri ve tarihsel praksisiyle birlikte bir 100 yıl dökümü yapılacak. Recep Alpyağıl’ın konuk olacağı ve felsefenin konuşulacağı ilk seminerde, Türkiye’de felsefenin gelişimi için yapılanların bir toplamı çıkarılacak ve bu toplam eş zamanlı olarak başka memleketlerde yapılanlara nispetle değerlendirilecektir. İdealler ve gerçekler arasında felsefi durumumuzun sadece geçmişi üzerine değil geleceği üzerine de düşünceler paylaşılacaktır.
SÖYLEŞİ: Ustasıyla Muhabbet
Sunan: Nuriye Çakmak Çelik
Konuk: Yusuf Kaplan
12 Ekim Perşembe // 19.30
Zeytinburnu Kültür Sanat, ustalardan yeni nesillere tecrübe aktarımını amaçlayan yeni bir söyleşi serisine ev sahipliği yapıyor. Gazeteci yazar Nuriye Çakmak Çelik, alanında uzman konuklarıyla nehir söyleşi tadında bir programla sizlerle buluşacak. Ekim ayında gerçekleşecek ilk programın konuğu Yusuf Kaplan. Hayat hikâyelerine gizlenmiş tecrübe dolu hatıralara şahitlik etmek için sizleri de bekliyoruz.
SİNEMA: Ainbo: Amazon’da Büyük Macera
Gösterim Tarihleri: 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 Ekim
Gösterim Saatleri: 13.30, 16.00, 19.00
Ainbo, tehlike altında olan yurdunu ve insanları kurtarmaya çalışan ormanın kalbinde doğup büyümüş bir kızın hikâyesini konu ediyor. Amazon ormanının kalbinde doğup büyüyen genç bir kız, dünyada başka insanların da var olduğunu ve anavatanının tehlikede olduğunu fark eder. Vahşi doğada hayvanlarla bir arada büyüyen genç kız, yaşadığı cenneti açgözlülük, çocukların sömürülmesi ve yasadışı madenciliğe karşı korumaya çalışır. Ancak onun mücadele etmesi gereken yalnızca bununla da sınırlı değildir. Ormanda yaşayan karanlık bir güç büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
SÖYLEŞİ: Mimarlık ve Yaşam
Sunan: Dr. Olcay Aydemir
Konuk: Prof. Dr. Mustafa Özgünler
13 Ekim Cuma // 19.30
İnsanoğlunun barınma ihtiyacı ile başlayan mimarlık, fiziksel olarak bugün eğitimden sağlığa, ekonomiden ticarete kadar hayatın tüm kademelerinde karşılık bulur. Bu fiziksel süreci sosyal, kültürel, iktisadî ve çevresel parametrelerden ayrı tutmak imkânsız. Dr. Olcay Aydemir’in sunduğu “Mimarlık ve Yaşam” söyleşisinde özellikle tarihî bir kent olan İstanbul’da mimarlığın farklı boyutları ele alınıyor. Ekim ayında Mimarlık ve Yaşam programında Dr. Olcay Aydemir, “Yapılarda Yangın Güvenliği” konusunda konuşmak üzere Prof. Dr. Mustafa Özgünler’i konuk ediyor.
NAĞMEDAR: Gülşen-i Tevhid
14 Ekim Cumartesi // 14.30
Yer: Merkezefendi Dârulkurrâsı
Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Gülşen-i Tevhid” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: Hanende Bülent Nurcan, kanunda Talha Köksal ve Neyzen Şaban Keşkeş.
ÇOCUK TİYATROSU: Tatlı Düşler
Gösterim Tarihi: 15 Ekim Pazar
Seanslar: 13.00, 15.00
Hayaller Pastanesi ve Susam Pastanesi iki komşu pastanedir. Oyunumuz, bu iki pastane arasında geçen rekabet üzerinden insan ilişkilerinin hikâyesini anlatıyor. Bakalım bu kez doğru cevabı bulabilecek miyiz? İyilik mi kazanacak yoksa kötülük mü?
SERGİ: Artı-k Sanat
Sanatçı: Metin Aşoğlu
Gösterim Tarihleri: 6 Ekim Cuma - 21 Kasım Salı
Sakarya’nın Hendek ilçesinin Soğuksu köyünde doğan Metin Aşoğlu ilk ve ortaokulu Adapazarı’nda tamamladı. İlk ciddi resim çalışmalarına 1965’te Bolu Erkek Öğretmen Okulu’nda başladı. Bolu Güzel Sanatlar Galerisinde (Ressam Osman Oral, Ressam Mehmet Yücetürk) ile çalıştı. 1971 yılında girdiği İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim İş Bilgisi Grafik Bölümü’nden 1974 yılında mezun oldu, uzun yıllar öğretmenlik yapan Aşoğlu öğrencilerine yüzlerce ulusal ve uluslararası ödüller kazandırdı. Sanat eğitmenliği yanında birçok sanat etkinliğinde de Jüri başkanlığı ve Jüri üyeliği yaptı. Grafik ve baskı (özgün baskı) sanatları ile ilgili çalışmalar yapan sanatçı 2017’den itibaren tamamen atık malzemelerden (alüminyum paslanmaz çelik) özgün sanat eserleri üretmektedir. Birçok karma ve kişisel sergi açan, çok sayıda sanat ödülü bulunan Aşoğlu halen Adapazarı’ndaki kendi atölyesinde sürdürmektedir.