ZEYTİNBURNU KİTAPÇISI BULUŞMALARI'NIN ARALIK AYI KONUĞU MELİKE GÜNYÜZ OLDU
Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları’nın aralık ayı konuğu Melike Günyüz oldu. Zeytinburnu Kültür Sanat’ın organize ettiği program Merkezefendi’deki Zeytinburnu Kitapçısı’nda gerçekleşti.
Zeynep Türkoğlu’nun sunumuyla 9 Aralık Cuma akşamı gerçekleşen programda “Cağaloğlu’nda Bir Yayıncı Portresi: Ebubekir Erdem” kitabı ekseninde konuşuldu. Bir biyografi yazmak, yayıncılık, yayıncılık tarihi, çocuk yayıncılığı söyleşinin konuları arasında yer aldı.
KİTAPLA TEMASI OLAN BİRİSİ ZEVKLE VE KOLAYCA OKUSUN İSTEDİK
Melike Günyüz, konuşmanın hemen başında kitabı hazırlama amaçları ile ilgili şunları söyledi; “Herhangi bir okur, herhangi bir yaş grubunda, üniversite öğrencisi de olabilir, emekli bir işçi de olabilir ama bir şekilde kitapla teması olan birisi bu kitabı eline aldığında zevkle ve kolayca okusun istedik. Zevkle ve kolayca okurken de Ebubekir Bey’in hayatı üzerinden aslında Türkiye’nin belirli dönemleriyle ilgili belirli bir bakış açısı edinsin. Ebubekir Bey’in kendi tecrübeleri üzerinden işte Erzurum’da bir köy çocuğu olmak, Erzurum’da bir şehir çocuğu olmak, İstanbul’da evli bir üniversite öğrencisi olmak, Babıali’de sağ görüşlü bir yayıncı olmak gibi hayatın belli dönemlerini belli şekillerde niteleyebileceğimiz ve etiketleyebileceğimiz konularla ilgili okunabilir, zevkli bir kitap olsun. Ve aslında hayatının çizgisinde ilerlerken de hani Türkiye’nin de arka planda siyasi olarak, ekonomik olarak ve yayıncılık olarak da o ilerleme sürecini de görsün istedik.”
KİTABIN EN ÖNEMLİ VASFI KOLAY OKUNABİLİR, AKICI VE ÜSLUBUNUN ÇOK GÜZEL OLMASI
Kitabın başarısı hakkında da konuşan Günyüz, “Bence bu kitabın en önemli vasfı, kolay okunabilir, akıcı ve üslubunun çok güzel olması. Ben mesela kitabın bu yönünün çok başarılı olduğunu ve bu kitap üzerine bu kadar farklı kesimlerden kişilerin paylaşım yapması, üzerine yazı yazması, değişik vesilelerle gündeme getirmesinin en önemli sebebinin aslında Türkçesinin ve üslubunun çok akıcı olmasına bağlıyorum.” sözlerini söyledi.
İDEOLOJİ DİL İLE İLGİLİ BİR ALANDIR
Çocuk yayıncılığı hakkında da konuşan Melike Günyüz, “Bir defa şunu görmek gerekir; şimdi şu iki kelimeyi yan yana koymaktan imtina ediyoruz, işte çocuk kitapları ideolojik olamaz, diye iddialı cümleler bazen görüyorum sosyal medyada falan. Hâlbuki ideoloji dille ilgili bir alandır. Yani bir iletişim aracı olarak dilin kendisi bizatihi bir idea, bir fikir, bir ideoloji barındırır. Dolayısı ile dilin malzemesi olduğu herhangi bir ürün ideolojiktir.” sözleri ile fikirlerini paylaştı.
MELİKE GÜNYÜZ KİMDİR?
Yirmi yılı aşkın bir süredir iş hayatında olan Melike Günyüz, Erdem Yayın Grubunun Genel Yayın Yönetmenidir. Yayıncılık ve çocuğa yönelik birçok projenin danışmanlığını yürütmektedir. Yayıncılık alanındaki eserleri yazarlara ve yayıncılara ilham kaynağı olmuştur. Yılın en iyi yayınevi, yılın en iyi resimli çocuk kitabı alanlarında halen yönetici olduğu yayınevine birçok ödül kazandırmıştır.
MÜSİAD’ın (Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nin) ilk kadın yönetim kurulu üyesidir ve Türk siyasi hayatına yön veren birçok ekonomik, kültürel ve iş dünyasına ait raporların yayın sürecini yönetmektedir.
Melike Günyüz, hem profesyonel çalışma hayatını hem de STK çalışmalarını okuma kültürünün yaygınlaştırılması, Türk edebiyatının uluslararası alanda tanınması, ülke çapında bütün çocukların iyi kitaplarla buluşması, Türk yayıncılık sektörünün daha etkin lobi çalışmaları içinde yer alması yönünde sürdürmektedir. Yazar kimliği ile çeşitli uluslararası etkinliklere katılmaktadır.
Yirmiden fazla çocuk kitabı yazan Günyüz’ün kitapları Türkiye’nin yabancı dile en çok çevrilen çocuk kitapları arasındadır. Sırpça, Bulgarca, Arapça, Almanca, Çince, İngilizce, Arnavutça, Farsça, Fransızca, Gagavuzca Boşnakça ve Koreceye çevrilmiştir.
IWF (International Women Forum) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, TÜRGEV Yönetim Kurulu üyesi, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi, Basın Yayın Birliği Derneği ve Çocuk Edebiyatçıları Birliği üyesidir.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Günyüz, aynı bölümde yüksek lisans, İstanbul Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalında Divan Edebiyatı alanında doktora yapmıştır. İbn Haldun Üniversitesinde öğretim üyesi olan Günyüz, evli ve 2 çocuk annesidir.