İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi`nde ayda bir kez gerçekleştirdiği `Modern Dünya`nın Teşekkülü` söyleşi dizisinde bu ay `Osmanlı İmparatorluğu`nun Dünya Tarihindeki Konumu`nu anlattı.
Konuşmasına İstanbul`un fethiyle birlikte Osmanlı`nın artık bir devlet olmaktan çıkıp bir dünya siyasetine, bir imparatorluğa dönüştüğüne değinerek başlayan Prof. Dr. İsmail Coşkun, Türklerin İslam uygarlığı ile temasa geldiği andan itibaren Doğu devlet ve siyaset geleneklerini tevarüs ederken, İstanbul`un Fethi ile birlikte kendisinden önce bu coğrafyada orada var olan Bizans uygarlığı tecrübesini de kendi uygarlık tecrübelerine dâhil ettiklerini ifade etti.
“Osmanlı İmparatorluk siyasetinde, esas cephe, stratejik odak hep Avrupa, Batı olmuştur. Avrupa’nın bu bölgeye, Akdeniz’e, Ortadoğu’ya yönelik siyasi hamlelerine karşı, bu bölge insanlarının, topluluklarının koruculuğu görevini üstlenmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Hindistan’a donanma göndermesini bu görev ve konumla ilişkili olarak anlamak gerekir. Osmanlı’nın buradaki ve tarihteki misyonu, İslam âlemine karşı Avrupalı güçlerce gerçekleştirilen emperyal girişimlere karşı durmak olmuştur.”
Prof. Dr. İsmail Coşkun Modern Dünya’nın Teşekkülü söyleşi dizisinde Nisan ayında “Osmanlı İmparatorluğu’nda Modernleşme” konusunu anlatacak.