MİMARLIK VE YAŞAM SÖYLEŞİLERİNDE ARALIK AYI KONUĞU DR. ŞİMŞEK DENİZ OLDU!

YouTube video

Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Yaşam söyleşileri, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yapılıyor. 11 Aralık Perşembe akşamı saat 19.30’da gerçekleşen söyleşinin konuğu Dr. Şimşek Deniz oldu. Mimarlık ve Yaşam programının aralık ayı söyleşisinde “Hz. Peygamber’in İmar ve Şehircilik Konusundaki Uygulamaları” ele alındı.

Dr. Şimşek Deniz’in konuk olduğu Mimarlık ve Yaşam programının “Hz. Peygamber’in İmar ve Şehircilik Konusundaki Uygulamaları” alt başlıklı söyleşisi gerçekleşti. Dr. Şimşek Deniz, Hz. Muhammed’in getirdiği şehir anlayışı üzerine konuştu.

“Muhacirler, kendi evlerini yapmaya başladığında kriterler ortaya çıkmaya başladı.”

Dr. Şimşek Deniz, Hz. Peygamber döneminde Medine’deki şehir planlaması hakkında bilgi verdi:

 “Mekke’den Medine’ye gelen muhacirler ve ensar var, biliyorsunuz. Önceleri muhacirler ensarın yanında kalıyor, bir müddet. Daha sonra yavaş yavaş evlerini yapmaya başlıyorlar. Onlar bu evleri yaparken bir yandan ayetler geliyor. Her ayette hayatları daha tanımlı hale geliyor. Mahremiyet devreye giriyor. Temizlik devreye giriyor. Paygamberimizin önderliğinde muhacirler kendi evlerini yapmaya başladığında kriterler de ortaya çıkmaya başlıyor.”

“İslam arkeolojisini geliştirmemiz lazım.”

Dr. Şimşek Deniz, İslam arkeolojisi hakkında şunları söyledi:

“İslam arkeolojisi konusunu çok araştırdım. Bu konuda bir kitap buldum. Timothy İnsoll’un kitabı. Şu anda onu okuyorum. Bugün Kudüs’te Yahudiler bütün yıkımlarını arkeoloji üzerinde yapıyor ve 17. yüzyılı arkeolojik sınır olarak kabul ediyorlar. Olacak şey değil. Demek istediğim, arkeoloji bu kadar önemli aslında. İslam arkeolojisini geliştirmemiz lazım.”

Gallery ImageGallery ImageGallery Image